ISTRAGA JEDNO, PROCENA DRUGO Danska prekinula istragu o eksplozijama na Severnom toku, evo šta su objavili
Foto: AP/Foto: AP

''Istraga je dovela do zaključka vlasti da je došlo do namerne sabotaže gasovoda. Međutim, procena je da nema dovoljno osnova za pokretanje krivičnog postupka u Danskoj", navodi se u saopštenju policije u Kopenhagenu, prenosi Rojters.

Severni tok 1 i 2, koji su transportovali gas ispod Baltičkog mora, oštećeni su u nizu eksplozija u švedskim i danskim ekonomskim zonama, nakon čega je velika količina metana dospela na površinu. Rusija i Zapad, koji su u zavadi oko ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, upirale su prstom jedna u drugu.

Sve strane negirale su bilo kakvu umešanost, i niko nije preuzeo odgovornost.

Švedska je ranije ovog meseca obustavila istragu o eksplozijama, navodeći da nema dovoljno jurisdikcije nad slučajem, ali je predala dokaze nemačkim istražiteljima, koji tek treba da objave saznanja.

Gasovod je dignut u vazduh 26. septembra 2022. godine istočno od ostrva Bornholm u Baltičkom moru, od kada više nema dotoka gasa ka Nemačkoj. Gasovode je izgradio Gasprom, mada Severni tok 2 nikada nije korišćen jer je Nemačka zaustavila projekat nekoliko dana posle ruskog napada na Ukrajinu. Moskva je osudila sabotažu kao slučaj međunarodnog terorizma, označavajući SAD i Veliku Britaniju kao glavne krivce, ali su, po jednoj verziji, akciju sproveli pripadnici ukrajinske grupe.

BONUS VIDEO

Copy the embed code above and paste it to your webpage.PREVIEW EMBED ×

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading