ŠVEDSKA NEMA NADLEŽNOST Zatvorila istragu sabotaže na Severnom toku 1 i 2
Foto: AP/Foto: AP

"Zaključak istrage je da Švedska nema nadležnost i da istragu stoga treba zatvoriti", navodi se u saopštenju švedskog tužilaštva, prenosi Rojters. Da će švedsko javno tužilaštvo verovatno zatvoriti istragu sabotaže na gasovodima Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, objavilo je juče nekoliko nemačkih medija, među kojima su listovi Cajt i Zidojče cajting.

Švedski javni tužilac Mats Ljungkvist očigledno želi da zaustavi postupak, a evidentno je da švedske vlasti nisu uspele da identifikuju nijednog konkretnog osumnjičenog u svojoj zemlji, preneo je nemački ekonomski portal Viršaftsvohe.

Nemačka istraga o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2 će se nastaviti uprkos odustajanju Šveđana, preneo je Rojters. U septembru 2022. godine je zabeleženo nekoliko eksplozija u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, a nešto kasnije su otkrivena oštećenja na gasovodima Severni tok koji transportuju ruski gas u Nemačku.

Potom su započete istrage u Švedskoj, Nemačkoj i Danskoj. U novembru 2022. je Ljungkvist potvrdio sumnju da je u pitanju sabotaža nakon što su pronađeni ostaci eksploziva. U zajedničkom pismu Savetu bezbednosti UN u leto 2023. ambasade Nemačke, Danske i Švedske napisale su da su istražitelji otkrili tragove eksploziva na sumnjivoj jedrilici. Navodi se da je jedrilica korišćena za transport eksploziva korišćenog u sabotaži.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading