Brisel
Foto: Alo/Printscreen

Farmeri su zapalili barikade, ali i vozilima probili policijske punktove. Briselska policija odgovorila je vodenim topovima.

Oni su sa traktorima ušli u grad, a prema rečima portparolke policije Ilse Van de Kir u Evropskom kvartu se nalazi najmanje 300 traktora, koji su blokirali i okolne ulice, prenosi Tajms of Brisel.

U gradu se čuju sirene i zapaljeno je nekoliko dimnih bombi, a Van de Kir kaže da je situacija u ovom trenutku mirna i da je više stotina policajaca raspoređeno u Evropskom kvartu i na krtitičnim tačkama i ulaznim putevima.

 

 

Zatvoreno je i nekoliko tunela, puteva i metro stanica.

Poljoprivrednici su napravili betonske barijere i bodljikavim žicama su okružili sedište Evropske unije. Traktori su okićeni zastavama i transparentima, a demonstranti bacaju i gume ispred ulaza u zgradu EU.

U Briselu se danas održava sastanak ministara poljoprivrede Evropske unije, a glavni protest planiran je ispred sedišta Unije u 11 časova.

 

 

Poljoprivrednici već nekoliko nedelja vode kampanju protiv, kako su rekli, prestrogih evropskih ekoloških pravila i pada prihoda i traže od Evropske unije da se povuče iz sporazuma o slobodnoj trgovini, a danas je u fokusu sporazum Merkosur sa južnoameričkim zemljama, čiji je cilj da dozvoli jeftine proizvode na drugim tržištima.

Poljoprivrednici traže i da se regulišu tržišta kako bi se garantovale fer i stabilne cene, puna poljoprivredna i prehrambena politika za podršku agroekološkim praksama i prilagođavanje uredbe o azotu.

Novosti

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading