Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Pregovori o primirju u Pojasu Gaze u Parizu – uz učešće predstavnika Mosada, Katara, SAD i Egipta – završeni su prethodnog dana. Izraelski zvaničnici potvrdili su da je nacrt sporazuma o primirju primljen i da će izraelska vlada raspravljati o njegovim tačkama.

Ministarstvo zdravlja u Gazi tvrdi da je u izraelskim napadima tokom prethodnog dana stradalo najmanje 10 Palestinaca, dok Hamas navodi da su izraelske snage izvele više od 70 napada širom Pojasa Gaze na privatne kuće.

Sa druge strane, Izrael je prethodno saopštio da će napasti Rafu ukoliko se sporazum ne sklopi uskoro.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Galant: Izrael će pojačati udare na Hezbolah i u slučaju primirja

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da će Izrael pojačati svoje udare na libansku militantnu grupu Hezbolah kao odgovor na svakodnevne napade na severni Izrael, čak i u slučaju potencijalnog privremenog prekida vatre u Pojasu Gaze. 

„Planiramo da povećamo vatrenu moć protiv Hezbolaha, koji nije u stanju da pronađe zamene za komandante koje eliminišemo“, rekao je Galant tokom posete severnoj komandi izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u Safedu, prenosi Tajms of Izrael.

On je naveo da će IDF pojačati napade na severu i nastaviti do potpunog povlačenja Hezbolaha sa granice i povratka raseljenih Izraelaca svojim kućama. 

„Cilj je jednostavan - gurnuti Hezbolah tamo gde treba da bude. Milom ili silom“, poručio je Galant, prenosi Tanjug.
 

Abas se sastao sa jordanskim kraljem u Amanu

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas izjavio je u razgovoru sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim u Amanu da se protivi izraelskim planovima za vojnu operaciju u Rafi, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, gde se nalazi više od milion Palestinaca.

Većina tih Palestinaca izbegla je u Rafu bežeći od borbi u ostalim delovima enklave, objavili su mediji na arapskom jeziku.

Abas i jordanski kralj su razgovarali o najnovijim dešavanjima u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, kao i o naporima da se poveća količina humanitarne pomoći za Palestince u enklavi, posebno za njen severni deo.

U razgovoru je istaknuto da je potrebno da se omogući sloboda veroispovesti za Palestince u džamiji El Aksa tokom predstojećeg Ramazana nakon što je prošle sedmice objavljeno da izraelska vlada razmatra ograničavanje broja ljudi kojima će biti dozvoljen pristup toj lokaciji tokom muslimanskog praznika. 

Izraelski ministar finansija protiv sporazuma iz Pariza

Ministar finansija Izraela Bezalel Smotrič kaže da je protiv sporazuma o prekidu vatre i puštanju talaca i palestinskih zarobljenika, kao i svakok drugog dogovra u kojem će Hamas dobiti više od Izraela.

"U zabludi smo u vezi sa ovim pregovorima. Sledeći dogovor bi trebalo da bude bolji za nas u odnosu na to koliko talaca će biti pušteno u zamenu za puštanje palestinskih terorista", rekao je Smotrič.

Naveo je da će glasati protiv bilo kakvog sporazuma koji je sličan nacrtu iz Pariza. 

Ovo kriju od Bajdena?

Saliven tvrdi: "Američki predsednik nije obavešten"

Više od 2.000 kamiona sa humanitarnom pomoći se nalazi na egipatskoj strani granice u Rafi

Netanjahu: Nejasno da li će se sporazum o taocima materijalizovati

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da još nije jasno da li će se sporazum o taocima materijalizovati na osnovu tekućih pregovora.

Netanjahu je, govoreći u intervjuu za CBS njuz, dodao da se sastao sa osobljem kasnije danas kako bi razmotrio dvostruki vojni plan koji uključuje evakuaciju palestinskih civila u Gazi i operaciju uništavanja preostalih bataljona Hamasa, preneo je Rojters.

- Ako postignemo dogovor, stvar će biti malo odložena, ali će se desiti. Ako ne bude dogovora, svejedno ćemo to učiniti - rekao je on.

IDF potvrdio smrt još jednog svog pripadnika

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su danas smrt svog pripadnika Oza Danijela, koji je ubijen u napadu Hamasa na jugu Izraela, nakon čega je njegovo telo odneto u Pojas Gaze.

Narednik Oz Danijel (19) je služio u 77. bataljonu 7. oklopne brigade, a njegovu smrt je nedavno proglasio glavni rabin na osnovu saznanja i novih obaveštajnih informacija, preneo je Tajms of Izrael.

Prema tvrdnjama izraelskih zvaničnika, u Pojasu Gaze se i dalje nalazi oko 130 talaca koje je Hamas oteo u napadu na Izrael 7. oktobra. Smatra se, međutim, da je najmanje 30 njih već preminulo.

Iran: Cilj napada na Hute eskaliranje tenzija u regionu

Iran je danas osudio najnovije udare Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije na Jemen i optužio te zemlje da žele da "eskaliraju tenzije i krize u regionu".

- Ovakvim napadima Amerika i Britanija nastoje da eskaliraju tenzije i krize u regionu i prošire obim rata i nestabilnosti - naveo je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani u saopštenju.

Dodao je da takva "proizvoljna i agresivna vojna operacija" neće ništa doneti "državama agresorima“, prenosi Tajms of Izrael.

Kanani je osudio SAD i Veliku Britaniju što nisu preduzele „trenutne i efikasne mere“ da zaustave izraelski rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze, nakon napada te palestinske grupe na jug Izraela 7. oktobra. SAD i Velika Britanija izvele su u subotu napade na 18 ciljeva Huti, uključujući podzemna skladišta oružja i projektila u Jemenu.

Udari su bili protiv ciljeva Huti na osam lokacija, a uključivali su i sisteme protivvazdušne odbrane, radare i helikopter, rekli su zvaničnici. Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena, počeli su da gađaju komercijalne brodove 19. novembra u znak protesta zbog izraelskih napada na Pojas Gaze. SAD i Velika Britanija su, kao odgovor, pokrenule napade na hutske mete u Jemenu i označili tu grupu terorističkom.

Borbe Izraelaca i Hamasa traju paralelno sa pregovorima o primirju i taocima

Izraelska vojska i naoružani Palestinci sukobili su se tokom vikenda duž Pojasa Gaze, saopštile su danas obe strane, dok posrednici pokušavaju da dođu do dogovora o prekidu vatre, oslobađanju talaca iz Gaze i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Verovatnoća da se dođe do bilo kakvog dogovora je i dalje neizvesna, dok Izrael, paralelno, planira da proširi svoju ofanzivu kako bi uništio Hamas, a militantna grupa zahteva trajan prekid skoro petomesečnog rata, navodi Rojters.

Palestinski stanovnici rekli su da su izraelske snage granatirale nekoliko oblasti u enklavi, a tenkovi su ušli u Beit Lahiju. Izraelski vojnici i palestinski militanti su vodili borbe u sektoru Zejtun u gradu Gaza, na severu, delu koji je osvojen na početku kopnene ofanzive Izraela. Od subote, najmanje 86 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima, rekli su medicinski zvaničnici.

Izraelska vojska istakla je da su dva vojnika ubijena u južnom delu Gaze, ali i da su njihove snage zarobile ili ubile nekoliko palestinskih militanata u Zejtunu i drugim mestima.

Gori kod Sirije i Libana, likvidirani operativci Hezbolaha

U izraelskom vazdušnom napadu kod sirijsko-libanske granice stradala su dva člana Hezbolaha.

Sirijska vojska oborila sedam dronova iznad Hame i Idliba

Sirijske oružane snage oborile su sedam dronova koji su ciljali vojne pozicije i sela u pokrajinama Hama i Idlib, preneli su sirijski državni mediji današnje saopštenje ministarstva odbrane.

Ministarstvo je navelo da su dronove lansirali "teroristi", navodi Rojters.

Više detalja zasad nije poznato.

MSP čuo argumente 47 zemalja o okupaciji Palestine

Međunarodni sud pravde je tokom ove nedelje saslušao argumente 47 zemalja o pravnim posledicama izraelske okupacije Zapadne obale, Istočnog Jerusalima i Pojasa Gaze.

Usledila je pauza tokom vikenda, a saslušanja će se nastaviti u ponedeljak kada će se čuti izlaganja Turske, Zambije, Lige arapskih nacija, Organizacije islamske saradnje, Afričke unije, Španije, Fidžija i Maldiva.

Lula: Izrael sprovodi genocid nad Palestincima

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je da Izrael sprovodi genocid nad Palestincima.

Lula je napisao na platformi X da se neće odreći svog "dostojanstva radi laži", očigledno misleći na pozive da povuče komentare o poređenju izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze sa nacističkim holokaustom, preneo je AP.

- Ono što izraelska vlada sprovodi nije rat, to je genocid. Ubijaju se žene i deca - naveo je Lula koji je pre nedelju dana uporedio izraelsku vojnu ofanzivu na Pojas Gaze sa nacističkim holokaustom.

Кao odgovor na te Luline komentare, Izrael ga je proglasio personom non grata, pozvao brazilskog ambasadora na razgovor i zatražio izvinjenje.

Izrael se žestoko suprotstavlja tvrdnjama o genocidu u Pojasu Gaze, navodeći da je cilj izraelske operacije uništavanje Hamasa, a ne palestinskog naroda.

Hamas upozorio Izrael da ne zabranjuje muslimanima posetu Al Aksi tokom ramazana

Palestinski Hamas izdao je upozorenje Izraelu da će uslediti "eksplozija gneva" ukoliko se muslimanima zabrani pristup džamiji Al-Aksa u Jerusalimu tokom ramazana, koji se ove godine obeležava u periodu od 11. marta do 9. aprila.

- Neka naš neprijatelj čuje da naše duše ključaju. Naš gnev je trenutan, a eksplozija će naići ukoliko bude bilo kakvih zabrana muslimanima da uđu u Al Aksu tokom ramazana - naveo je Hamas u saopštenju, preneo je Džeruzalem post.

Prošle nedelje, jerusalimski list je izvestio, pozivajući se na neimenovane izvore, da će poseta Palestinaca sa Zapadne obale Hramovnoj gori biti zabranjena osobama starijim od 60 i mlađim od 10 godina.

Moguće restrikcije izraelskim muslimanima se takođe razmatraju.

SUROVA OSVETA AMERIKANACA I BRITANACA! Žestoka paljba na glavno uporište Huta

Jemenski Huti gađali su američki tanker "MV Torm Tor" u Adenskom zalivu, saopštio je portparol te grupe Jahja Sarea, dok su SAD i Velika Britanija izvele vazdušne udare na Sanu, glavni grad Jemena.

Na antivladinim protestima u Tel Avivu uhapšena 21 osoba

Na antivladinim protestima u Tel Avivu danas je uhapšena 21 osoba zbog "nezakonitog okupljanja" i remećenja javnog reda i mira, saopštila je izraelska policija.

„Nažalost, danas smo videli jedan broj demonstranata koji su došli sa ciljem da se suprotstave policiji, a ne zbog legitimnog protesta“, dodaje se u saopštenju. Policijske snage u Tel Avivu upotrebile su vodeni top da rasteraju demonstrante na trotoaru u ulici Kaplan.

Na video snimku se vidi kako policajci guraju demonstrante koji su držali baklje i pokušavali da probiju policijsku blokadu, dok su skandirali „Vi ste glavni, vi ste krivi“, obraćajući su o premijeru Benjaminu Netanijahuu, prenosi Tajms of Izrael.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading