Američka vojska
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Vojni lekar Majkl Stokin suočava se sa 50 tačaka optužnice za s***ualno nedolično ponašanje. Brojni američki mediji nakon suđenja u Vašingtonu već su ovo nazvali najvećim vojnim skučajem tužilaštva za s***ualno zlostavljanje.

Stokin (38) optužen je za s***ualno zlostavljanje 41 muškog pacijenta dok je radio kao anesteziolog u vojnoj bolnici Madigan, koja se nalazi u zajedničkoj bazi Luis-Mekkord u Vašingtonu, jednoj od najvećih vojnih baza u SAD.

Najraniji incidenti, koji uključuju neprikladno dodirivanje pacijenata, počeli su krajem 2019. i nastavili su se do 2022. godine. Mnogi slučajevi su se odnosili na dodirivanje imntimnih delova pacijenata, a optuženi je navodno pokušao da prikrije zlostavljanje lažnim tvrdnjom da je dodirivanje imalo „medicinsku svrhu“.

"Pozivamo sve da zadržimo otvoren um"

Očekivalo se da će se Stokin izjasniti da nije kriv po optužbama, ali je odlučio da odloži izjašnjavanje o krivici na svom prvom saslušanju. Robert Kapovilja, Stokinov advokat, pozvao je javnost da zadrži presudu dok se slučaj ne završi.

"Nameravamo da se borimo protiv svake pojedinačne optužbe dok porota ne donese svoju presudu. Do tada, iskreno se nadamo da je američka vojska u potpunosti spremna da poštuje ustavna prava majora Stokina u svakoj fazi ovog procesa, unutar i van sudnice. Pozivamo sve da zadržimo otvoren um, da zapamtimo da se major Stockin smatra nevinim i da razumemo da ova borba tek počinje“, rekao je Kapovilja.

Dva Stokinova bivša pacijenta opisali šta se dešavalo

Dva Stokinova bivša pacijenta opisali su u ekskluzivnim intervjuima za CBS njuz kako je vojni lekar izneverio njihovo poverenje. Obojica su svedočili anonimno, iz straha od odmazde. Obojica muškaraca, sada u penziji, opisali su posetu Stokinu zbog fizičkog bola. Kada bi završili sami sa doktorom u sobi, zamolili su ih da se skinu, a on bi im pregledao donji deo tela i i intimne delove, neprimereno ih dodirujući.

Jedan od muškaraca, penzionisani narednik prve klase koji je zatražio medicinsku pomoć na osnovu uputa za artritis u ramenima, rekao je da je u početku bio "veoma zbunjen" Stokinovim detaljnim pregledom.

"Ja i dr Stokin smo ostali sami u sobi. Prvo mi je pregledao ramena, a onda me zamolio da ustanem, spustim pantalone i podignem ogrtač. Lice dr Stokina bilo je u nivou mojih prepona i počeo je da me dodiruje po intimnim delovima“, rekao je on da je bivši Stokinov pacijent.

Drugi penzionisani vojnik rekao je da ga je Stokin s***ualno napao u tri navrata i opisao slično iskustvo dobijanja „alternativne procene“. Obojica su rekli da im je iskustvo ostavilo duboke emocionalne ožiljke.

- Ni sa suprugom nisam mogao da se nateram da pričam šta mi se desilo. Bilo mi je jako neprijatno - rekao je penzionisani vojnik.

Obojica kažu da nameravaju da svedoče na vojnom sudu 7. oktobra.

- To je emotivno, nije nešto na šta sam navikao - rekao je vojnik o predstojećem svedočenju.

- Mogu da se nosim sa mnogo stvari. Mogu da se nosim sa besom, mogu sa borbom, ali emocije i slične stvari, to je lično - dodao je on.

Optužili američku vojsku 

U septembru su dve Stokinove navodne žrtve, jedna penzionisana, a druga još u vojsci, optužile vojsku i Ministarstvo odbrane za nemar jer nisu sprečili navodnu zloupotrebu.

- Činjenica da je dr Stokin bio u stanju da zlostavlja toliko pacijenata je ubedljiv dokaz da je vojska bila nemarna u nadgledanju doktora - tvrdi Kristin Dan, advokat koji zastupa dvojicu vojnika.

Istraga će ostati otvorena tokom suđenja, a Odeljenje za krivične istrage američke vojske će sprovesti dalju istragu ako se jave dodatne žrtve.

U međuvremenu, Stokin je suspendovan i ne može da prima pacijente, ali je njegova medicinska licenca i dalje aktivna, prema bazi podataka Ministarstva zdravlja Vašingtona.

Tužioci su rekli da će "nastaviti da procenjuju" da li da traže pritvor na osnovu potencijalne opasnosti da bi major Stokin "mogao da pobegne ili da se upusti u dalje nedolično ponašanje".

Ako bude osuđen, Stokin bi mogao da se suoči sa zatvorskim kaznama i nečasnim otpuštanjem. Ako bude osuđen po svim tačkama optužnice, Stokin bi mogao da se suoči sa zatvorskom kaznom do 330 godina, ako se kazne budu služile uzastopno, prenosi Jutranji.hr.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading