Borbeni avioni
Foto: Printscreen/Printscreen/Youtube

Orban je rekao da će sporazum "omogućiti povećanje sposobnosti mađarske protivvazdušne odbrane i ojačati posvećenost zemlje NATO-u", preneo je Rojters.

Mađarska već dve decenije iznajmljuje 14 borbenih aviona Gripen švedske kompanije SAAB po ceni od 130 miliona dolara godišnje, kako je predviđeno ugovorom sa švedskom Direkcijom za odbrambene materijalne resurse (FMV)  koji će važiti do 2026.

Avioni koje Mađarska koristi "na lizing" (12 jednoseda C i dva dvoseda D) bili su prethodno u naoružanju Švedskog ratnog vazduhoplovstva, navodi Defenceweb.

Švedski proizvođač vazduhoplova ističe da speman je da nastavi sa podrškom, ali i modernizacijom i unapređenjem Gripena i posle 2035.

Gripeni sa oznakom Mađarskog ratnog vazduhoplovstva (Magyar Légierő) u sastavu su 59. vinga (MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis) u Kečkemetu i čine taktično-borbenu eskadrilu 59/1 Pume. Moto ove jedinice je Vođeni hrabrošću, praćeni srećom! (Vezérünk a bátorság, Kíséronk a szerencse!)

Gripen je jednomotorni višenamenski borbeni mlazni avion koji se nalazi su u naoružanju Švedske, Brazila, Južne Afrike, Mađarske, Češke, Tajlanda i Velike Britanije. Prvi let imao je 1988, ali je u naoružanje uveden tek 1996. godine. Zamenio je svetski poznati SAAB Draken (Zmaj) i (prema oceni domaće javnosti preskupi) SAAB Viggen (Munja).

Ovaj avion dobio je svoje ime po mitskom čudovištu u našem jeziku poznatom pod imenom grifon. U pitanju je stvorenje sa telom lava i glavom, krilima i kandžama orla, koji u sebi objedinjuje snagu ove dva najjača bića ali i mudrost. 

Do danas je napravljeno skoro 300 letelica SAAB JAS 39 Gripen svih modela (od A do F, u Mađarskoj su u upotrebi modeli C i D). Avion krase delta krila i kanari koji obezbeđuju visok nivo manevarskih sposobnosti.

Orban je ranije danas rekao za državni radio da će Mađarska i Švedska rešiti sva otvorena pitanja između dve zemlje, kao i da će postaviti ciljeve u vojnoj saradnji, preneo je Rojters.

Dodao je da će mađarski parlament na sednici u ponedeljak ratifikovati zahtev Švedske za članstvo u NATO-u.

Švedska je podnela zahtev za pridruživanje NATO-u u maju 2022. godine, a Mađarska je jedina članica Alijanse koja još nije ratifikovala zahtev Stokholma.

Mađarska je do sada odbijala da odobri švedski zahtev, navodeći kao razlog pritužbe da Švedska kritikuje mađarske rezultate u ispunjavanju standarda vladavine prava.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading