Rat u Izraelu
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

- Podnosimo krivične prijave protiv zvaničnika nemačke vlade za zločin pomaganja i podržavanja genocida nad palestinskim narodom u Gazi slanjem oružja u Izrael i izdavanjem izvoznih dozvola - rekli su advokati koji zastupaju žrtve na konferenciji za novinare u Berlinu.

Nemački kancelar Olaf Šolc, ministarka inostranih poslova Analena Berbok, ministar odbrane Boris Pistorijus i ministar ekonomije Robert Habek optuženi su za "saučesništvo u genocidu u Gazi" podržavanjem izraelske vojne ofanzive i odobravanjem izvoza oružja u Izrael u vrednosti od 326 miliona evra.

Nadija Samur, jedna od advokata koji je podneo krivičnu prijavu saveznom tužiocu u Karlsrueu, u jugozapadnoj Nemačkoj, rekla je da se rat u Gazi mora zaustaviti.

- Naše vlade u Evropi imaju zakonsku obavezu da ne pružaju nikakvu podršku Izraelu u izvršenju genocida nad palestinskim narodom u Gazi. Ovo se mora zaustaviti i nadamo se da ćemo to postići sudskim putem. Ova tužba šalje jasnu poruku nemačkim zvaničnicima: ne možete nastaviti da budete saučesnici u takvom zločinu bez posledica. Zahtevamo odgovornost - istakla je ona.

Samur je rekla da je privremena presuda Međunarodnog suda pravde jasno pokazala da postoji osnova za početnu sumnju kada je u pitanju zločin genocida nad palestinskim narodom u Gazi.

Ona je podsetila na presudu Međunarodnog suda pravde od 26. januara kojom je izraelskoj vladi naloženo da zaustavi genocid i preduzme korake da omogući civilima u Gazi da dobiju humanitarnu pomoć.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading