Vladimir Putin
Foto: Alo/TANJUG

Kako navode, u pitanju je Moldavija, čiji region Pridnjestrovlje bi moglo da organizuje referendum o pripajanju Rusiji kako bi podržalo rusku hibridnu operaciju.

- Proruski otcepljeni region Pridnjestrovlja potencijalno bi mogao da organizuje referendum o pripajanju Rusiji na nedavno najavljenom pridnjestrovskom Kongresu poslanika koji je planiran za 28. februar. Povod za ovo bi bila navodna potreba da se ruski građani i 'sunarodnici' u Pridnjestrovlju zaštite od pretnji Moldavije ili NATO-a - stoji u upozorenju na društvenoj mreži Iks.

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi, kao najopasniji razvoj situacije, da proglasi rusku aneksiju Pridnjestrovlja tokom svog planiranog obraćanja Ruskoj Saveznoj skupštini 29. februara, iako se to čini malo verovatnim.

Putin će najverovatnije pozdraviti svaku akciju koju preduzme Kongres poslanika Pridnjestrovlja.

Institut naglašava da nije poznato da li su u toku pripreme za ovu hibridnu akciju, iako je moguće da se vode tajne pripreme.

- Ruske snage koje se trenutno nalaze u Pridnjestrovlju nisu u stanju da da budu značajna vojna pretnja Ukrajini bez pojačanja. One bi mogle biti mnogo veća pretnja stabilnosti Moldavije. Stoga je najverovatniji način delovanja da će Pridnjestrovski kongres i Putinov govor označiti preokret u pripremama Rusije za hibridni rat protiv Moldavije - dodaje ISW.

Moldavija je bivša sovjetska država koja se nalazi između Rumunije i Ukrajine, a Pridnjestrovlje je proruski otcepljeni region u istočnoj Moldaviji sa oko 470.000 stanovnika koji je nezakonito proglasio nezavisnost od Moldavske Sovjetske Socijalističke Republike 1990. godine.

Nijedna članica Ujedinjenih nacija ne priznaje njen suverenitet i smatraju ga delom Moldavije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading