Netanjahu
Foto: Alo/Foto Iilustracija

To je prvi put da su planovi za Pojas Gaze nakon rata zvanično predstavljeni kabinetu na odobrenje, piše Tajms of Izrael.

U dokumentu koji je Netanjahu predstavio na sastanku u četvrtak ne pominje se konkretno Palestinska uprava, niti se isključuje njeno učešće u posleratnom upravljanju Pojasom Gaze.

Umesto toga navodi se da će civilne poslove u Gazi voditi "lokalni zvaničnici" koji imaju "administrativno iskustvo" i koji nisu povezani sa, kako je navedeno, "zemljama ili entitetima koji podržavaju terorizam".

U saopštenju se ističe da će dokument poslužiti kao osnova za buduće diskusije u vezi sa posleratnim upravljanjem Pojasom Gaze. U planu je navedeno da je neposredan cilj da Izraelske odbrambene snage (IDF) nastave postizanje svojih ciljeva, a to su uništavanje vojnih kapaciteta i infrastrukture Hamasa i Islamskog džihada i oslobađanje talaca, a kao dugoročan cilj navedeno je uklanjanje svake bezbednosne pretnje iz Pojasa Gaze.

Kao srednjoročni cilj navodi se da će IDF zadržati neograničenu slobodu da deluje u celom Pojasu Gaze kako bi sprečio ponovnu pojavu "terorističkih aktivnosti". Ističe se da će Izrael nastaviti već pokrenuti projekat uspostavljanja sigurnosne tampon zone na palestinskoj strani granice Pojasa Gaze.

U dokumentu se navodi da će Izrael nametnuti zatvaranje granice Pojasa Gaze sa Egiptom kako bi sprečio, kako se ističe, "oživljavanje terorističkih aktivnosti i krijumčarenje".

Netanjahuov plan predviđa i "potpunu demilitarizaciju" Pojasa Gaze iznad onoga što je potrebno za održavanje javnog reda. Planom je takođe predviđeno zatvaranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) zbog navodne umešanosti 12 članova njenog osoblja u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Navodi se da će Izrael raditi na tome da tu agenciju zameni "odgovornim međunarodnim organizacijama za pomoć". U dokumentu se ističe da će plan za obnovu Pojasa Gaze finansirati i voditi zemlje koje su, kako se navodi, prihvatljive za Izrael.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading