Ilon Mask
Foto: AP/Kirsty Wigglesworth (STF)

Naime, taj američki list nedavno je objavio da je "Spejs Iks", Maskova kompanija za svemirska istraživanja, produbljuje svoje veze sa američkim obaveštajnim i vojnim agencijama, nakon što su dobili najmanje jedan veliki poverljivi ugovor i proširili tajni satelitski program kompanije pod nazivom "Staršild" na korisnike iz oblasti nacionalne bezbednosti.

Prema navodima tog lista, reč je o ugovornu koji je sklopljen 2021. godine i koji vredi 1,8 milijardi dolara, a navodi se i da "Spejs Iks" očekuje da će sredstva iz ugovora postati važan deo njihovih prihoda u narednim godinama.

Reč je pre svega o tehnologiji koja omogućava bezbednu komunikaciju, ali i koja može biti korišćena za prikupljanje različitih informacija koje vladine agencije smatraju krosnim.

Saradnja "Spejs Iksa" i američkog vojno-bezbednosnog establišmenta nije ništa novo, s obzirom da se kontakti dve strane postoje od osnivanja kompanije 2002. godine.

Kako navodi "Volstrit džornal", ona je te godine dobila ugovor o lansiranju sa nepoznatim klijentom američke obaveštajne službe. Kasnije je "Spejs Iks" počeo da obavlja redovna lansiranja za vojne i špijunske agencije.

Ipak, iako je reč o ugovorima starim nekoliko godina, zanimljivo je da su detalji o njima objavljeni tek sad – u trenutku kada se odnosi Maska i američkih vlasti nalaze na tankom ledu.

Zašto ratuju Bajden i Mask?

Bajdenova administracija već mesecima vodi "tihi rat" protiv Maska i njegove poslovne imperije zbog toga što popularni milijarder često kritikuje aktuelnog predsednika i bori se protiv cenzure uz pomoć svoje platforme Iks.

Prošlog leta, Mask je objavio "Tviter dokumente", u kojima je otkriveno da je američka vlada pokušala da ograniči slobodu govora, pre svega kada je reč o pandemiji virusa korona i vakcini protiv te boleti.

Kako je okružni sudija iz Luizijane Teri Douti, koji je prošle godine presudom zabranio nekolicini američkih saveznih agencija da u prevelikoj meri sarađuju sa društvenim mrežama kako bi "zaštitile govor", rekao je da je savezna vlada tokom pandemije preuzela ulogu distopijskog "Ministarstva istine" iz dela Džordža Orvela.

Bela kuća je ubrzo krenula u kontranapad i pored činjenice da se Mask poslednjih godina pokazao kao prilično koristan saveznik Bajdenove administracije, pisao je u decembru "Hil".

Njegova kompanija "Tesla" je najpoznatiji svetski proizvođač električnih automobila, koje Bajdenova administracija smatra ključnim za svoju zelenu agendu. U isto vreme, on je obezbedio veliki broj "Starlink" uređaja za Ukrajinu, koji su bili značajni za njihove oružane snage u prvim mesecima sukoba sa Rusijom.

Ne treba zaboraviti i da je "Spejs Iks" najzaslužniji što se SAD i dalje nalaze u "trci za svemir" sa ostalim svetskim silama.

Ipak, za Belu kuću to očigledno nije bilo dovoljno, pošto su američke institucije u više navrata pokušale da potkopaju Maskove kompanije – uključujući i "Teslu", koja je morala da povuče dva miliona automobila iz prodaje, nakon što je agencija za bezbednost na auto-putevima procenila da njihova autopilot funkcija nije dovoljno bezbedna.

Kolika novca je previše za sud u Delaveru?

Mask se našao u "sukobu" sa vlastima nakon što je sud u američkoj saveznoj državi Delaver (iz koje dolazi aktuelni predsednik Bajden) krajem januara presudio da mu je kompanija "Tesla" 2018. godine nepravedno isplatila 55 milijardi dolara, navodeći da je u pitanju "neshvatljiva suma" koja je nepravedna prema akcionarima.

Nakon što je sudska presuda objavljena, cena "Teslinih" akcija je pala za oko tri odsto, preneo je tada "Blumberg", dodajući da će taj "novitet" drastično uticati na Maskov imetak, ali i dovesti u pitanje sudbinu njegovih kompanija.

Mask je na tu odluku uzvratio najavom da će "Teslu", koja je registrovana u toj saveznoj državi, preseliti u Teksas, uz poziv drugim korporacijama da se "nikada ne registruju u Delaveru".

Ta omalena državica poslednjih decenija postala je popularna lokacija za registraciju velikih korporacija, pre svega zbog niskih poreza i povoljnih zakonskih regulativa. Procenjuje se da je oko 60 odsto kompanija sa liste 500 najvećih američkih korporacija "Forčun".

Mask na braniku borbe za slobodu govora

Mask je zapao u nemilost Bajdenove administracije i zbog čestih kritika koje iznosi na račun aktuelnog predsednika na društvenoj mreži Iks.

On je takođe dozvolio povratak drugih Bajdenovih kritičara koji su ranije bili suspendovani na toj mreži – poput Aleksa Džonsa, ali i nekadašnjeg predsednika Trampa.

Iks se poslednjih meseci našao i na udaru negativne medijske kampanje, koja je za cilj imala zastrašivanje oglašivača navodima o neprimerenom sadržaju koji se sada može objavljivati na toj platformi.

Mask je, doduše, u određenoj meri i sam dolio ulje na vatru sa nekoliko nespretnih komentara u novembru krajem prošle godine, nakon čega su mnoge velike kompanije najavile da će prestati da se reklamiraju na Iksu. Prema navodima "Njujork tajmsa", gubici te mreže mogli bi da dostignu i do 75 miliona dolara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading