Gabrijel Atal održao 1. sednicu
Foto: AP/Foto: Tanjug/AP

Premijer je najavio ažuriranje takozvanog zakona Egalim da bi tako ublažio gnev francuskih farmera koji se žale na klimatsku politiku Evropske unije i jeftin uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, prenosi Rojters.

Poljoprivrednici protestuju u mnogim evropskim zemljama kao što su Nemačka, Belgija, Grčka ili Češka.

U Francuskoj su farmeri nakon višenedeljnih protesta i blokada auto-puteva uglavnom obustavili svoje proteste nakon što je Gabrijel Atal 1. februara obećao nove mere za pomoć poljoprivrednicima.

Inače, francuski predsednik Emanuel Makron, je početkom februara izjavio da poljoprivrednici koji protestuju zahtevaju da "pravila budu ista za sve", što je dovelo do potrebe da se "pažljivo prouči uvoz hrane iz Ukrajine".

- Ako uvoz iz Ukrajine destabilizuje tržište i stvori nelojalnu konkurenciju evropskim proizvođačima, EU može da vrati carine na robu iz te zemlje - poručio je Makron.

Ranije je Makron saopštio da će Francuska zahtevati od šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen "jasne mere" za regulisanje "destabilizujućeg uvoza" iz Ukrajine, kao i reviziju sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Latinske Amerike, usred pogoršanja situacije sa protestima poljoprivrednika u Evropi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading