Kompanije
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ove jedinice, poznate kao Odeljenja narodnih oružanih snaga, sastavljene su od civila koji vrše redovne poslove. Oni deluju kao rezervna i pomoćna snaga za kinesku vojsku i dostupni su za misije koje se kreću od reagovanja na prirodne katastrofe i pomaganja u održavanju "društvenog poretka" do pružanja podrške tokom rata.

Si-En-En je preneo da osnivanje korporativnih brigada naglašava rastuću zabrinutost Pekinga o potencijalnim sukobima van zemlje, kao i socijalnim nemirima unutar zemlje dok ekonomija posrće, kažu analitičari.

Takođe, uspostavljanje ovih brigada ima veze i sa odgovorom na pandemiju i delom napora kineskog lidera Si Đinpinga da pooštri kontrolu Komunističke partije nad društvom, uključujući korporativni sektor.

Kineska ekonomija je porasla za 5,2 odsto u 2023, ali zemlja se suočava sa bezbroj izazova, uključujući rekordan pad cena nekretnina, rastuću nezaposlenost mladih. Broj radničkih štrajkova i demonstracija porastao je na 1.794 u 2023, što je više nego udvostručeno u odnosu na 2022. Pre nešto više od godinu dana, demonstranti su se sukobili sa policijom u najvećoj svetskoj fabrici mobilnih telefona u Džengdžouu.

Većina kompanija koje su do sada najavljivale uvođenje milicija bile su državna preduzeća. Ali u decembru, "Yili Group", peti najveći svetski proizvođač mlečnih proizvoda, postala je prva velika kineska kompanija iz privatnog sektora koja je osnovala jedinicu Odeljenja narodnih oružanih snaga.

Prema kineskom zakonu o vojnoj službi, muški pripadnici milicije treba da imaju od 18 do 35 godina. Žene takođe imaju pravo da se pridruže. Jedinica "Yili Group-a" biće pod direktnom upravom garnizona Narodne oslobodilačke armije (PLA) u Unutrašnjoj Mongoliji, oblasti u kojoj se nalazi kompanija, i komiteta Komunističke partije regionalne vlade.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading