Asanž pred sudom
Foto: AP/Tanjug/Ap

Asanž se ne oseća dobro i zbog toga nije prisutan na saslušanju u sudnici u vezi sa njegovim izručenjem, rekao je Asanžov advokat.

Asanž (52) je proveo sedam godina u Ambasadi Ekvadora, pre nego što je 2019. godine uhapšen i zatvoren.

On se od tada nalazi u zatvoru sa maksimalnim merama bezbednosti u jugoistočnom Londonu, piše Rojters.

Stotine Asanžovih pristalica okupile su se ispred zgrade suda noseći natpise sa sloganima podrške.

Asanž pred sudom

Tanjug/Ap

 

Supruga Džulijana Asanža, Stela ponovila je da on neće preživeti ako bude izručen iz Velike Britanije u SAD, dodajući da današnje saslušanje po njegovoj žalbi sudu može biti i poslednja šansa za njega.

Ona je za radio BBC rekla da nema mogućnosti za dalje žalbe ako Vrhovni sud u Londonu odbije žalbu Asanža na odluku o izručenju SAD, dodajući da preostaje eventualno poslednja mogućnost da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava.

Asanž pred sudom

Tanjug/Ap

 

 

''Ovo saslušanje će zapravo odrediti da li će on živeti ili umreti'', rekla je Stela Asanž i dodala da je on fizički i psihički izuzetno slab.

Asanžov portal Vikiliks se proslavio 2010. godine kada je objavio video-snimak američke vojske kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa. Nakon toga objavljene su hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskoga predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading