AMERIKA POVLAČI POTEZ, BRITANCI U STRAHU "Naši domovi bi time mogli da postanu meta Vladimira Putina"
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

Dokumenti Pentagona sugerišu da se Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo Lakenhita sprema da smesti bombe sa višestruko većom eksplozivnom snagom od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svetskog rata.

To bi bio prvi put da će SAD skladištiti takvo oružje na britanskom tlu posle više od jedne decenije, ali nije jasno da li je taj potez povezan sa ratom u Ukrajini.

Izveštaji – zajedno sa tenzijama između Zapada i Rusije – doneli su veliku zabrinutost ljudima u obližnjem selu Lakenhit u Britaniji .

Neki strahuju da će njihovi domovi postati prva meta ruskog predsednika u slučaju Trećeg svetskog rata.

Alan Tarner je za britanski "San" rekao: „Ljudi koji žive ovde znaju šta bi se moglo dogoditi jednog dana – i naviknu se na to.“

Hans Kristensen, iz Federacije američkih naučnika, bio je među prvima koji su ukazali na mogućnost da se nuklearno oružje vrati na lokaciju.

- Nema sumnje da ako imate nuklearno oružje u bazi, veća je verovatnoća da će ta baza biti meta u nuklearnom sukobu sa Rusijom - rekao je on za Bi-Bi-Si dodao:

- Nema sumnje da kada jednom imate nuklearno oružje, to je drugačija situacija.

Britanski mediji prenose i da "ako geldate rusku televiziju, oni mnogo pričaju o nuklearnom bombardovanju Velike Britanije".

Vojna baza je oko 80 milja severoistočno od Londona i 25 milja severoistočno od Kembridža, prenosi britanski Metro.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading