MOSKVA UPOZORAVA: "Nemci žele da se osvete za poraz Trećeg rajha?"
Foto: EPA/Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Ona je poručila da će Zbornik će biti predstavljen u audio i tekstualnom formatu i biće objavljen uz dozvolu nemačkih vlasti.

- Od devedesetih godina prošlog veka na sličan način su proučavani i objavljeni govori i naređenja firera iz perioda 1925-33. u 17 tomova, kao i dvotomni Hitler, Majn kampf: Kritičko izdanje, koji je od objavljivanja 2016. ponovo štampan 12 puta! Umesto da se osudi sve što je povezano sa zločinačkim nasleđem jednog od najpodlijih i najstrašnijih likova u istoriji čovečanstva, u modernoj Nemačkoj, uz saglasnost vlasti, radovi i govori opsednutog Firera objavljuju se u navodno naučno-obrazovne svrhe. Vidimo samo jedno objašnjenje za ovo. Nemačke vlasti žele da se osvete za poraz Trećeg rajha, koji je okupirao umove određenog dela nemačkog društva, a to se spolja manifestuje kao namerno pranje zločinačkih mrlja nemačke istorije - naglasila je Zaharova.

Ovo je potvrdila i činjenicu da Berlin uporno, i to godinama odbija da podrži rezoluciju koju je predložila Rusija, a koja ima za cilj borbu protiv veličanja nacizma i neonacizma.

Ppdsetila je da je Nemačka dugo bila uzdržana tokom glasanja o ovoj rezoluciji, da bi od 2022. glasala protiv nje.

- Logična pitanja za nemačke vlasti su: Šta će se dalje dešavati i šta od njih možemo očekivati? Priznanje zasluga Adolfa Hitlera kao istaknutog državnika? Ili nešto drugo? - upozorava Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Zaharova je posebno istakla da je, kao posledica nacističke ideologije, u periodu od jula 1941. do avgusta 1945. na teritoriji bivšeg SSSR namerno ubijeno više od 7,3 miliona ljudi, uključujući i 18.000 dece. Samo tokom opsade Lenjingrada, koja je trajala 872 dana, umrlo je 1.093.000 građana, što je polovina stanovnika ovog grada. 

U tom kontekstu, Moskva danas podseća i na razgovor Hitlera sa tadašnjim zamenikom premijera Rumunije i ministrom spoljnih poslova te zemlje iz 1941. godine, tokom kojeg je Hitler otvoreno priznao da planira da izvrši genocid Slovena:

- U budućoj Evropi treba da postoje samo dve rase: romanska i germanska. Ove dve rase moraju zajedno da rade u Rusiji kako bi uništili Slovene. Slovenska problematika je biološke prirode, a ne ideološke, i borbu protiv Slovena moraju da vode svi Evropljani. Moja misija je, ako uspem, da uništim Slovene - rekao je tom prilikom Hitler, na šta danas podseća Moskva.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije skreće pažnju i na to da je Hitler, govoreći o opsadi Lenjingrada, izjavio da Nemci "nisu zainteresovani da se u tom gradu sačuva makar deo njegovih stanovnika". 

- Postoje neosporivi dokazi da je vojno rukovodstvo nacističke Nemačke ranije isplaniralo istrebljenje civila i ratnih zarobljenika u cilju uništenja državnosti Sovjetskog Saveza i osvajanja novih teritorija - poručuje Moskva. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading