POLJSKA TRAŽI NUKLEARNO ORUŽJE Vojni vrh smatra da je neophodno
Wikipedia

Ovu ideju podržava i ukrajinski general Jaroslav Kraševski, koji je naglasio da bi posedovanje nuklearnog oružja dodatno ojačalo obrambene sposobnosti Poljske.

Kraševski je istakao da zemlje koje imaju nuklearne kapacitete uživaju visok nivo bezbednosti, što bi bilo ključno u očuvanju stabilnosti u regionu.

Poljski general je takođe naglasio da su oružane snage Poljske kontinuirano modernizovane od pridruživanja NATO-u 1999. godine, te da Varšava aktivno podržava akcije saveza u zaštiti granica i interesa NATO-a.

Predlog se pojavio u vreme kad je raspravlja o ulozi NATO-a i njegovoj budućnosti, posebno u svetlu političkih promena poput eventualnog povratka bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Autor članka u britanskom listu "The Spectator" Dalibor Rohac, ističe da bi naoružavanje Poljske nuklearnim oružjem moglo biti ključno za očuvanje stabilnosti istočne Evrope, posebno u svetlu mogućih promena u američkoj politici prema NATO-u.

Ukratko, ova rasprava odražava sve veću zabrinutost zemalja istočne Evrope zbog potencijalnih prijetnji i političkih promjena u svijetu, te naglašava potrebu za razmatranjem novih sigurnosnih strategija i opcija odvraćanja.

- Ako hoćemo da osiguramo bezbednost istočne Evrope u svetlu mogućeg povratka Donalda Trampa, malo koja mera bi bila toliko delotvorna kao naoružavanje Poljske nuklearnim oružjem, koja je najveća zemlje u regionu - napisao je Rohac.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading