bajden
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Bajden je ponovio da izraelske vojne operacije na Rafu ne bi trebalo da se nastave bez plana za osiguravanje bezbednosti i pomoći za više od milion Palestinaca koji su se sklonili na tom području.

"Takođe smo od početka bili jasni da se protivimo bilo kakvom prisilnom raseljavanju Palestinaca iz Gaze", istakao je Bajden.

Bajden je naglasio da radi na pronalaženju rešenja da se oslobode svi taoci koje drži Hamas, da se ublaži humanitarna kriza u Pojasu Gaze i da se postigne mir kroz rešenje o uspostavljanju dve države.

Bajden je rekao da je ohrabrio izraelske lidere da "nastave da rade na postizanju sporazuma" o oslobađanju talaca i uspostavljanju privremenog primirja, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbio zahteve Hamasa.

"Palestinske vlasti moraju hitno da se reformišu kako bi mogle efikasno da donesu rezultate za palestinski narod i na Zapadnoj obali i u Gazi", ocenio je Bajden.

Bajden je rekao da Hamas i dalje drži 134 taoca i da se ne zna koliko je njih još živo.

Bajden je ponovio da je 7. oktobar "bio najsmrtonosniji dan za jevrejski narod od Holokausta", objavio je Tajms of Izrael".

Većina Palestinaca ubijenih u Pojasu Gaze bili su nevini civili, uključujući hiljade dece, naveo je Bajden, upozoravajući da na stotine hiljada Palestinaca nema pristup hrani, vodi i drugim osnovnim uslovima za život.
Bajden je istakao da SAD rade na tome da osiguraju da prelazi Rafa i Kerem Šalom ostanu otvoreni za humanitarnu pomoć i da se otvore dodatni prelazi. 

Bajden je pozdravio napore Jordana da isporuči humanitarnu pomoć u Pojas Gaze, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading