MSP
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Odluka je odgovor na politiku Londona koji nastavlja da teži konfrontaciji, vodi daljoj eskalaciji i ljudskim žrtvama u ukrajinskom konfliktu, radi na demonizaciji Rusije i podriva njen uticaj na međunarodnoj sceni, dok u isto vreme obezbeđuje oružje za neonacistički režim u Kijevu, navodi Moskva.

- Antiruski nastrojeni britanski zvaničnici se ne ustežu da učestvuju u diskreditaciji ustavnog poretka i društveno-političkih procesa u našoj zemlji. Analitički centri koji rade na bazi najvećih britanskih i zapadnih obrazovnih institucija značajno doprinose subverzivnim akcijama Londona. Podstičući režim Zelenskog da nastavi krvoproliće, Englezi treba da znaju da zajedno sa ukrajinskim neonacistima snose odgovornost za zločine protiv civila - objašnjava Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

U saopštenju se dalje navodi da je svim sankcionisanim licima od danas zabranjen ulazak u Rusiju.

Na listi su se, pored ostalih, našli zamenik britanskog ministra odbrane Džejms Kartlidž, zamenik načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Velike Britanije Čarls Roland Vinsent Voker, zamenik savetnika premijera za pitanja nacionalne bezbednosti Sara Mekintoš, zvaničnik mornarice zadužen za podvodne snage Sajmon Askvit, rukovodilac nacionalnih sajbersnaga Timoti Dejvid Nil-Houps, kao i specijalni predstavnik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič, koji je, podsetimo, nedavno izjavio da bi Srbija trebalo da uvede sankcije Rusiji i koji podržava nezavisnost tzv. Kosova.

Rad na daljem širenju ruskog spiska sankcionisanih će biti nastavljen, poručuje Moskva.

Kada je reč o akademskoj zajednici, sankcionisani su saradnici Oksfordskog univerziteta, Univerziteta u Kembridžu, Harvarda, Univerziteta u Londonu, i jedan saradnik Međunarodnog istraživačkog centra za odbranu i nacionalnu bezbednost, koji se nalazi u Estoniji. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading