Nemačka
Foto: Alo/Shutterstock

U razdoblju od oktobra do decembra cene su bile manje za 12.1 posto nego u istom razdoblju 2022. godine, izračunali su u udruženju. To je najveći pad otkada VDP objavljuje podatke.

U celoj prošloj godini pale su za 10.2 posto, nakon gotovo stagnacije u 2022. i 2021, pokazuju podaci udruženja.

"Promjena trenda u kretanju cena nekretnina još se ne nazire, uprkos učestalim spekulacijama u javnosti. Kako stvari sada stoje, situacija će biti teška i u 2024", rekao je izvršni direktor VDP-a Džens Tolkmit.

Snižavanje kamatnih stopa u Evrozoni podstaklo je procvat tržišta nekretnina, posebno u Nemačkoj, ali Evropska centralna banka (ECB) počela je da ih podiže u julu 2022. kako bi obuzdala inflaciju. Od jula 2022. do septembra 2023. podigli su ih za 4.5 postotnih bodova.

Viši troškovi finansiranja i poskupljenje građevinskih materijala zadali su probleme nekretninskim i građevinskim kompanijama. Austrijska grupa Signa objavila je stečaj, a ECB strahuje od mogućih problema u naplati kredita.

"Uzorak bankarskih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova finansiranja moglo da udvostruči udeo kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto", izračunao je ECB u izveštaju objavljenom krajem prošle godine.

"Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da verovatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi da odigraju ulogu značajnog 'pojačala'", upozorili su.

Nemačka je do sada najteže pogođena u Evropi, a kriza je zahvatila i Kinu i SAD. Poslovi sa nekretninama su sve više ugroženi, a industrija traži hitnu pomoć.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading