RAT U IZRAELU 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Nastavljaju se borbe širom Pojasa Gaze, a u izraelskim udarima na Rafu ubijeno je na desetine Palestinaca. 

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je uoči ofanzive na Rafu da će izraelska vojska obezbediti "siguran prolaz za civilno stanovništvo" ističući da je pobeda nadohvat ruke.

Ističe da ima "dovoljno" živih izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi, da se opravda izraelski rat u regionu.

Hamas upozorava da će izraelska ofanziva na Rafu staviti tačku na pregovore, te ukazuje da su u izraelskim udarima na pojas Gaze u proteklih 96 sati ubijena dva izraelska taoca, a teško ranjeno njih osam.

Povodom najavljene izraelske operacije u Rafi reagovale su Ujedinjene nacije, Bela kuća, kao i brojne države Bliskog istoka, upozoravajući na moguće ishode.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da Izrael ne treba da nastavi sa vojnom operacijom u Rafi bez plana da osigura bezbednost za oko milion ljudi koji se tamo nalaze, saopštila je Bela kuća.

Reagovala je i Svetska zdravstvena organizacija, koja  je poručila da će bilo kakva izraelska ofanziva na Rafu imati razorne posledice.

Oglasila se i izvršna direktorka Unicefa Ketrin Rasel koja je poručila da se civili u Rafi moraju zaštititi jer nemaju gde da odu.

Istovremeno se borbe nastavljaju širom Pojasa Gaze. IDF je saopštio da su trupe na terenu eliminisale borce i infrastrukturu Hamasa u zapadnom delu Kan Junisa.

Ministarstvo Gaze je, saopštilo da je ukupno 28.176 Palestinaca ubijeno, a 67.784 povređeno u izraelskim udarima na tu enklavu od 7. oktobra.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

Kraj bloga

Bajden: SAD dele cilj Izraela da porazi Hamas

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je večeras nakon razgovora sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim u Beloj kući da SAD dele cilj Izraela da porazi Hamas, ali je istovremeno ukazao da je palestinski narod "takođe pretrpeo ogroman bol i gubitak".

SAD: Izraelski napadi na Rafu ne bi trebalo da utiču na pregovore o taocima


Izraelski vazdušni napadi na Rafu na jugu Pojasa Gaze ne bi trebalo da utiču na pregovore o sporazumu između Izraela i Hamasa o oslobađanju talaca koje drži ta palestinska militantna grupa, rekao je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Miler je odbio da potvrdi da će nastavak pregovora o tome biti održan sutra u Egiptu.   

Miler je istakao da će SAD nastaviti da se zalažu za pregovore za oslobađanje talaca i pauzu u sukobu u Pojasu Gaze, preneo je Rojters.
Očekuje se da će zvaničnici SAD, Egipta, Izraela i Katara nastaviti pregovore sutra u Kairu o oslobađanju talaca i uspostavljanju pauze u sukobima radi dostavljanja humanitarne pomoći, rekli su dobro obavešteni izvori.

Okvirni sporazum su u Parizu prošlog meseca izradili direktor CIA Vilijam Barns, direktor izraelske obaveštajne službe Mosad David Barnea, katarski premijer i ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman al Tani i šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel.

Ovonedeljni razgovori, u koje će verovatno biti uključeni isti zvaničnici, održaće se uprkos tome što je Izrael prošle sedmice odbacio predlog Hamasa.

 

Stejt department: SAD ne smatra da su vazdušni udari u Rafi početak ofanzive

Vašington ne smatra da izraelski vazdušni udari u Rafi predstavljaju početak ofanzive u punom obimu u toj oblasti, saopštio je danas američki Stejt department.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je novinarima da bez kredibilnog plana koji Izrael može da sprovede, Vašington neće podržati vojnu operaciju punog obima u Rafi, preneo je Rojters.

On je dodao da ne misli da bi smanjenje američke pomoći Izraelu bio efektniji korak od onoga što je Vašington uradio do sada.

Izbio jak požar u Kan Junisu (VIDEO)

Izraelski vojnici upali su u školu u Kan Junisu, gde se nalazi veliki broj palestinskih izbeglica, u zgradi je izbio jak požar, javlja dopisnik  Sputnjika.

 

 

 

Hamas: U izraelskim vazdušnim napadima ubijena još tri taoca

Broj stradalih izraelskih talaca u napadima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na Pojas Gaze prethodnih dana povećan je na pet, saopštilo je oružano krilo Hamasa.

Brigade el Kasam. U saopštenju se navodi da su danas još tri taoca podlegla povredama, prenosi palestinska TV Al Aksa.

"Brigade el Kasam saopštavaju da su preminula tri od osam cionisitičkih zatočenika za koje smo juče objavili da su teško povređeni u varvarskim cionističkim racijama na Pojas Gaze", saopštili su iz Brigada el Kasam.

Oružano krilo Hamasa juče je saopštilo da su u izraelskim napadima stadala dva taoca i da ih je još osam teško povređeno.

Dodali su da je stanje talaca "sve teže" usled nemogućnosti da im se obezbedi odgovarajuća pomoć.

Snimak dolaska u bolnicu dva taoca (VIDEO)

Izraelska vojska oslobodila je dva taoca tokom racije koje su njene specijalne jedinice izvele sinoć u Rafi na jugu Pojasa Gaze.

Oni su prevezeni u bolnicu Šeba u centralnom Izraelu, gde su pregledani i ustanovljeno je da su dobro.

 

https://t.me/vestisafronta/24651

 

Fajon i Šukri pozvali na prekid vatre u Gazi

Slovenija osuđuje napade na civile i poziva na prekid vatre i slobodan pristup humanitarnoj pomoći u Gazi, izjavila je slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon na konferenciji za novinare sa egipatskim kolegom Samehom Hasanom Šukrijem.

- Slovenija od početka poziva na trajni prekid vatre u Gazi. Svedoci smo humanitarne katastrofe i nepodnošljivog broja mrtvih - rekla je Fajon.

Ona je izrazila uverenje da će "samo prekid vatre doneti mir" i dodala da će Egipat igrati važnu stratešku ulogu. Fajon je zahvalila Šukriju na pomoći Egipta u evakuaciji jedne slovenačke porodice iz Gaze i na predanom radu zemlje u pregovorima između Izraela i Hamasa.

Šukri je pohvalio stav Slovenije o situaciji u Gazi i pozvao na rani prekid vatre.

- Konflikt se može rešiti samo uspostavljanjem dve države i obezbeđivanjem bezbednosti i Izraela i Palestinaca. Međunarodna zajednica mora da preduzme jasne mere protiv onih koji su odgovorni za prisilno raseljavanje stanovnika Gaze - rekao je Šukri, prenosi agencija STA.

On je ocenio da bi jačanje vojnih aktivnosti Izraela na jugu Gaze samo povećalo tenzije. Sever Gaze se suočava sa teškom glađu, a postoji i nedostatak hrane na jugu, rekao je Šukri. On je odbacio tvrdnje medija da bi izraelska ofanziva Rafa mogla dovesti do suspenzije mirovnog sporazuma između Izraela i Egipta.

- Egipat će poštovati sporazum, koji je postignut pre više od 40 godina, sve dok ga Izrael bude poštovao - naveo je on.

Fajon i Šukri su razgovarali i o tenzijama u Crvenom moru.

- To je jedan od najvažnijih svetskih trgovinskih puteva, tako da se moraju uložiti napori da se situacija stabilizuje - zaključila je Fajon. 

Lazarini: Od ključnog značaja je da UNRWA dobije nova sredstva od EU

Generalni komesar Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) Filip Lazarini izjavio je danas da je od ključnog značaja da ta agencija dobije nova sredstva od Evropske unije u roku od nekoliko nedelja zbog planiranog kopnenog napada Izraela na grad Rafa, gde su se sklonili mnogi civili.

Humanitarna agencija UNRWA našla se na meti kritika zbog navoda da je 12 od 13.000 njenih zaposlenih u Gazi učestvovalo u napadima Hamasa 7. oktobra u južnom Izraelu, preneo je AP. UNRWA je odmah otpustila umešane, ali je više od 10 zemalja obustavilo finansiranje u vrednosti od oko 440 miliona dolara, što predstavlja skoro polovinu budžeta za 2024. godinu.

Upitan koliko je važno da UNRWA dobije uplatu od EU od 82 miliona evra do kraja meseca, Lazarini je rekao da je to apsolutno ključno.

On je ranije upozorio da bi Agencija mogla biti primorana da prestane sa radom do kraja meseca. U toku su dve istrage UN o optužbama Izraela, ali Evropska komisija, treći najveći donator UNRWA posle SAD i Nemačke, zahtevala je posebnu istragu i želi da imenuje stručnjake da je sprovedu.

Levi: Hamasove snage prepolovljene u ratu u Gazi

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi izjavio je danas je u napadima u Pojasu Gaze ubijeno više od 12.000 pripadnika Hamasa, čime je brojnost snaga tog pokreta smanjena za polovinu.

On je dodao da je veliki i broj ranjenih i zarobljenih u ratu u Gazi.

- Govorimo o tri četvrtine Hamasovih bataljona koji su razbijeni i više od 12.000 terorista koji su ubijeni - rekao je Levi na brifingu, preneo je Rojters.

Naveo je da, kada se uzme u obzir broj onih koji su ranjeni ili uhapšeni, to znači da je više od polovine Hamasovih borbenih snaga izbačeno iz akcije.

Portparol: Huti napali američki komercijalni brod u Crvenom moru

Jemenski Huti napali su komercijalni brod "Star Iris", za koga navode da pripada SAD, izjavio je danas portparol grupe Jahja Sarija.

- Jemenske pomorske snage su protivbrodskim projektilima gađale američki brod Star Iris u Crvenom moru - rekao je Sarija za televiziju Al Masira, opisujući napade kao direktne i tačne.

Ministarstvo iz Gaze: Izraelski snajperisti ubili 7 civila, ranjeno 14 osoba

Portparol ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze rekao je danas da su izraelski snajperisti ubili sedam osoba unutar bolnice Naser, u južnom gradu Kan Junis, gde se vode žestoke bitke prethodnih dana, prenela je Al Džazira.

- Niko ne sme da se kreće u dvorištu bolničkog kompleksa Naser u Kan Junisu - naveo je portparol Ašraf al-Kudra na Telegramu.

On je dodao da su izraelski snajperisti ubili sedam građana i ranili 14 ljudi, među kojima su članovi bolničkog osoblja i raseljeni, koji su se nalazili u dvorištu bolnice.

Portparol je rekao da se urušio plafon u spavaonici u bolnici, kao i delu gde se vrše operacije, usled eksplozija oko medicinske ustanove.

- Potrebna nam je zaštita tehničkog osoblja da izađe u dvorište bolnice kako bi se popravila kanalizaciona mreža - naveo je Al-Kudra.

Tedros još jednom pozvao na prekid vatre između Izraela i Hamasa

Šef Svetske zdravstvene organizacije ponovo je danas pozvao na prekid vatre između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze. Gebrejesus je, na Svetskom samitu vlada u Dubaiju, rekao da je pomoć koja je dosad poslata u Pojas Gaze, kada je reč o medicinskoj opremi, samo "kap u moru potreba koje rastu iz dana u dan", prenosi Rojters.

Tedros je juče izjavio da su izveštaji o planovima Izraela da evakuiše Palestince iz grada Rafa na jugu Pojasa Gaze, kako bi proširio kopnenu ofanzivu, izuzetno zabrinjavajući. On je na platformi X (Tviter) napisao da bi nastavak tih planova imao izuzetno razorne posledice za 1,4 miliona ljudi koji nemaju gde da odu i gotovo da nemaju mesto gde da potraže medicinsku zaštitu.

Netanjahu: Ofanzivom ćemo osloboditi još talaca

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da Izrael neće propustiti nijednu priliku da oslobodi još talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze, dodajući da će izrelska vojska nastaviti ofanzivu do "konačne pobede" nad Hamasom.

Netanjahu je pozdravio oslobađanje talaca, Fernanda Simona Marmana (61) i Norberta Luisa Hara (70).

Hagari o oslobađanju talaca: Tačna i profesionalna operacija

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga kontraadmiral Danijel Hagari rekao je na konferenciji za novinare nakon spasavanja dva izraelska taoca iz Hamasovog zatočeništva u Rafi u južnoj Gazi, rekao da su trupe izvele "profesionalnu i tačnu operaciju“ i fizički zaštitile Fernanda Simona Marmana (60) i Norberta Luisa Hara, od vatre terorista.

Istakao je da je reč o operaciji koju su pripremali i sačekali da se ispune uslovi koji bi omogućili da se izvede.

Hagari kaže da su policajci elitne jedinice Jamam sinoć provalili u stan u Rafi gde su držana dvojica talaca. "Svojim telima zaštitili su Luisa i Fernanda“, dodao je Hagari.

Wafa: U izraelskim vazdušnim napadima na Rafu poginulo više od 100 civila

Zdravstvene vlasti u palestinskom gradu Rafa saopštile su da je u izraelskim bombardovanjima od juče ubijeno više od 100 civila, među kojima ima žena i dece, a da je nekoliko stotina osoba ranjeno, javila je palestinska novinska agencija Wafa.

Palestinski Crveni polumesec naveo je da je Izrael izveo jake vazdušne napade, uglavnom na centar grada i da su pogođeni stambeni delovi u blizini sedišta te palestinske organizacije. Direktor bolnice Kuvajt u Rafi, Suhaib al-Hams, izjavio je da je bolnica puna teško ranjenih i da nema dovoljno lekova i medicinske opreme. 

Izraelska vojska oslobodila dva taoca u Rafi

Izraelska vojska oslobodila je dva taoca tokom racije koje su njene specijalne jedinice izvele sinoć u Rafi na jugu pojasa Gaze. Taoci su prevezeni u bolnicu Šeba u centralnom Izraelu, gde su pregledani i ustavnovljeno je da su dobro.

Dvojica oslobođenih talaca Fernando Simon Marman i Luis Har su emigrirali u Izrael iz Argentine, što je potvrdio argentinski predsednik Havijer Milei, koji se na društvenoj platformi X zahvalio izraelskim odbrambenim snagama, Šin Bet i izraelskoj policiji na uspešnoj akciji oslobađanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading