Devojčica Hind
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Tviter

Nakon 12 dana potrage, rođaci su danas pronašli telo šestogodišnje Hind Radžab, koja je nestala u Gazi 29. januara nakon napada na porodični automobil. Devojčica je bila opkoljena izraelskim snagama koje su pucale, a njen očaj bio je zabeležen na jezivom audio-snimku gde je molila za pomoć.

Zajedno sa Hind, pronađena su tela pet članova njene porodice, kao i dva hrabra radnika Hitne pomoći koji su krenuli da je spasu. Ova potresna vest prenosi Rojters, a tragedija je dodatno potresla svet i podstakla međunarodnu zabrinutost u vezi sa situacijom u Gazi.

Hind Radžab je svojim glasom prenosila strah i očaj dok je bila zarobljena u vozilu sa beživotnim telima članova svoje porodice.

- Kažem vam da su mrtvi - rekla je ona, kako je preneo "Dejli mejl", a potom dodala: "Tenk je pored mene... ide prema meni... veoma, veoma je blizu."

Okupator je namerno ciljao tim Crvenog meseca

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca optužilo je Izrael za namerno targetiranje vozila Hitne pomoći koje je poslato da spase Hind, nakon što je nestala devojčica provela sate razgovarajući sa dispečerima moleći za pomoć, uz zvuk pucnjave koji je odjekivala okolo.

- Okupator je namerno ciljao tim Crvenog polumeseca uprkos prethodnoj koordinaciji kako bi se omogućilo da hitna pomoć stigne na lice mesta da spasi Hind - saopštio je Crveni polumesec.

Audio snimci poziva koje je Crveni polumesec objavio ranije ovog meseca, pokazali su da je spasilačke ekipe prvo pozvala rođaka devojčice, Lajana Hamadeha, koja je tom prilikom rekla da se izraelski tenk približava, nakon čega su se začuli pucnji.

Verujući da je jedina preživela inicijalni izraelski napad, a oni su pokušavali da je smire pripremajući slanje hitne pomoći.

- Dođite po mene. Toliko sam uplašena, molim vas, dođite - čula se Hind na snimku kroz plač.

Nakon što je odlučeno da je bezbedno prići tom području, dispečeri su poslali vozilo Hitne pomoći sa dva lekara Jusefom Zeinom i Ahmedom Al-Madhunom. Ubrzo je izgubljen kontakt sa timom Hitne pomoći i Hind, koji su svi ubijeni tokom napada.

"Molila nas je da dođemo po nju"

Rana al-Fageh, radnica Crvenog polumeseca koja je bila poslednja u kontaktu sa šestogodišnjom Hind Radžab, svedočila je o dramatičnim trenucima tokom neuspelog pokušaja spasavanja devojčice koja je bila zarobljena u Gazi. Hind je nestala 29. januara nakon napada na porodični automobil, a njen očaj zabeležen je u srceparajućem telefonskom pozivu.

- Molila nas je stalno da dođemo po nju, da pošaljemo nekoga po nju. Rekla je da pada mrak - izjavila je Rana al-Fageh, i dalje vrlo potresena događajem.

Hitni spasilački tim je, kako kaže, bio paralizovan situacijom. Pokušavajući da pruži utehu, Rana je Hind predložila da zatvori oči i zamisli da se igraju žmurke, ali situacija je ubrzo postala još dramatičnija.

Iako je Crveni polumesec zaključio da je dovoljno sigurno poslati hitnu pomoć četiri sata nakon početka poziva, kontakt s Hind je izgubljen, a nisu imali ni dalji kontakt sa spasiocima. Očajan poziv Lajana Hamadeha, 15-godišnjeg rođaka Hinde, dodatno svedoči o strahotama koje su se dešavale u blizini benzinske stanice u Gazi.

"Nedostaješ mi mama"

- Govorila je da su svi oko nje mrtvi ili da spavaju, bila je izuzetno uplašena, molila me je da ne prekidam vezu. Govorila je da se plaši mraka - ispričala je Rana potreseno, ali linija je nakon nekoliko sati nepovratno izgubljena.

Dispečeri su u jednom trenutku uspeli da proslede Hindin telefonski poziv njenoj majci koja se skrivala negde drugde u Gazi.

- Nedostaješ mi mama. Ne ostavljaj me. Gladna sam. Povređena sam - ovo su njene poslednje reči.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading