SRĐA TRIFKOVIĆ ANALIZIRA PUTINOVOV INTERVJUU TAKERU Šta se krije iza redova i zašto je prvih 35 minuta bilo pogubno?
Foto: Alo ilustracija

- Počeo je sa 35-minutnim govorom o ruskoj istoriji koji seže u rani srednji vek. Iako bi stručnjak za ovu oblast mogao da se ne slaže sa Putinom u mnogim finijim tačkama u istorijskim zapisima, njegova prezentacija bez beleški bila je u najmanju ruku artikulisana, koherentna i fokusirana. Na njegovu nesreću, to je bila i apsurdno neprikladna tema za verovatnu ciljnu publiku - navodi profesor Trifković.

Profesor ističe da je shvatio da Putin, uprkos svojoj očiglednoj inteligenciji, elokvenciji i vladanju činjenicama — ne poznaje retoriku i ne razume umetnost komunikacije.

- Putin nijednom nije spomenuo woke pokret, kulturu otkazivanja, politizovanu seksualnu devijantnost, transrodnost ili bilo koja druga kulturna pitanja o kojima se zna da imaju zdrave stavove i što bi odjeknulo kod značajnog dela  njegove strane publike. Preostalih 90 minuta intervjua bilo je više od pogubnih prvih 35 minuta, ali u celini su i dalje bili lišeni svežih ideja i analiza - kaže dr Srđa Trifković.

Između redova, čini se da Putinova poruka glasi da će se Rusija zadovoljiti nečim manjim od svog navedenog cilja „demilitarizacije“ (tj. totalnog vojnog poraza) i „denacifikacije“ (tj. promene režima) u Ukrajini, navodi profesor.

- Neizvesno je da li on u potpunosti razume da bi „Zapad“ – pre svega podrazumevajući Bajdenovu administraciju – da bi prihvatio da je strateški poraz Rusije nemoguć, morao da vidi kako Rusi ostvaruju značajne dobitke na bojnom polju. Morali bi da budu daleko impresivniji od nekih taktičkih uspeha u mesnicama u Bahmutu i Avdejevki, koje sablasno podsećaju na Verden i Somu 1916. godine. Ništa od onoga što je Putin rekao nije novo za one koji su pomno pratili tužnu sagu o postsovjetskoj Ukrajini, ali desetine, možda stotine miliona ljudi koji će gledati ovaj intervju zbog identiteta sagovornika, malo je verovatno da će ikada više da nekritički prihvati standardni narativ koji izbacuju zapadni režimi i njihovi medijski kučići - zaključuje istoričar.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading