Apel na Rusiju
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U izveštaju o Rusiji, komitet UN je istakao da Moskva treba da pruži podatke o tačnom broju dece koja su odvedena iz Ukrajine i gde se nalaze, tako da se mogu identifikovati i vratiti.

Unicef je takođe naveo da Rusija treba da obezbedi da nijedno dete ne bude lišeno svoje ukrajinske nacionalnosti, kao i da njihov identitet, ime i porodični odnosi moraju biti sačuvani.

Rusija je negirala optužbe za prisilnu deportaciju dece, navodeći da samo štiti decu koja su bila ugrožena u zoni sukoba. Kijev kaže da je 20.000 dece odvedeno iz Ukrajine u Rusiju bez saglasnosti porodice ili staratelja, a Međunarodni krivični sud (MKS) traži hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodne nezakonitosti tih deportacija.

MKS je prošlog marta izdao naloge za hapšenje Putina i ruske komesarke za prava deteta Marije Lvove-Belove po optužbama za nezakonito deportovanje dece iz Ukrajine.

Glavni tužilac MKS rekao je da je Rusija prebacila "najmanje stotine" dece iz sirotišta u okupiranim regionima Ukrajine. Kremlj je odbacio navode MKS kao "nečuvene i neprihvatljive".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Aleks

09.02.2024 08:09

Komunjare da vrate više od 10 000 Srpske dece.