Rusija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Zahtev za izručenje nacističkog poslušnika podnet je nadležnim kanadskim vlastima - rekao je sagovornik agencije.

On je napomenuo da zahtev sadrži veliki paket dokumenata.

Kanadske vlasti su obećale da će razmotriti mogućnost Hunkovog izručenja Rusiji, dodao je Stepanov. Istovremeno je napomenuo da, uprkos svim uveravanjima, „još nema odgovora iz Ministarstva pravde i drugih resora“.

Incident u kanadskom parlamentu

Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“.

Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Kanadski premijer Džastin Trudo uputio je ranije izvinjenje zbog obraćanja ukrajinskog naciste u kanadskom parlamentu. Trudo je rekao da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.

Rota je nakon incidenta saopštio da podnosi ostavku u kanadskom parlamentu.

TV „CTV njuz“ objavila je da su se članovi kanadskog parlamenta saglasili sa predlogom lidera partije „Kvebečki blok“ da osude nacizam u svim njegovim formama povodom ovog skandala.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da su kanadske vlasti obavezne da privedu pravdi ili izruče pripadnika SS divizije koji je posetio parlament te zemlje.

Prva ukrajinska divizija ili 14. dobrovoljačka pešadijska divizija SS „Galicija“ je bila taktička formacija trupa nacističke Nemačke u kojoj su služili ukrajinski dobrovoljci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading