Kralj Čarls
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Kralj Čarls je u više navrata izrazio poštovanje prema pravoslavnoj veri i crkvi, a razlog tome leži u njegovom poreklu.

Kao što većina ljudi zna, Čarls III je najstariji sin kraljice Elizabete II i princa Filipa, vojvode od Edunburga. Njegov otac je sin princa Andreja i unuk grčkog kralja Đorđa I, pa je tako rođen kao pravoslavac.

Baka kralja Čarlsa III sa očeve strane je bila princeza Alisa. Ona se udala za grčko-danskog princa Endrua i rodila mu petoro dece. Suprug britanske kraljice Elizabete bio je najmlađe dete princeze Alise. U stvari, imao je čak četiri starije sestre, koje su redom bile grčke princeze.

Zanimljivo je da je princeza Alisa sahranjena na Maslinskoj gori u Jerusalimu, u kripti crkve Svete Marije Magdalene, nedaleko od čuvenog Getsimanskog vrta (mesta gde se Isus Hrist molio noć pre raspeća).

Sa svojim jedinim sinom, princem Filipom, princeza Alis navodno je imala vrlo napet odnos. Mnogo neslaganja, svađa i oscilacija obeležilo je većinu njihovih susreta. Godine 1947. majka i sin ponovo su se sastali povodom njegovog venčanja s kraljicom Elizabetom u Londonu.

Princ Filip je tad postao britanski državljanin i odrekao se prava na presto Grčke i Danske i uzeo je majčino prezime Mauntbaten, piše Glossy.

Kruže priče da je princ Filip naredio da se verenički prsten za Elizabetu napravi od dragulja sa ranije pomenute tijare njegove majke, koja potiče iz ruskog carstva.

Alisa od Batenberga umrla je u 85. godini u Bakingemskoj palati u Londonu. U vreme njene smrti, njen sin je već bio vojvoda od Edinburga, a njena snaha je bila britanska kraljica. U stvari, Alisin unuk princ Čarls (princ od Velsa) je već imao 21 godinu u vreme smrti njegove bake.

Kralj Čarls III je nekoliko puta posetio Svetu Goru, a 12. septembra 2003. godine je posetio i manastir Hilandar. Nakon stravičnog požara koji je zahvatio Hilandar 2004. godine, princ Čarls je uputio pismo podrške, ali i određena sredstva za obnovu, budući da je počasni član društva Prijatelji Svete Gore Ujedinjenog Kraljevstva.

Čarls je 2011. godine na kraljevskom imanju organizovao i dobrotvorni prijem za obnovu Hilandara, kojem je prisustvovao i iguman Metodije.

Prilikom posete Srbiji 2016. godine, Čarls je posetio manastir Kovilj kod Novog Sada, a bio je i gost patrijarha srpskog Porfirija u Patrijaršiji u Beogradu.

Ovakvi potezi kralj Čarlsa možda nisu bili potpuno jasni širokim narodnim masama, ali ako se pogleda njegovo poreklo sa očeve strane jasno je da su upravo koreni sa očeve strane bili ti koji su ga vukli da dođe u Srbiju, pomogne obnovu Hilandara i ostane upamćen po pomoći koja se ne zaboravlja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading