"SAMO STANI I RAZMISLI" Mekgregor: Americi će se dogoditi ono što ni u snu ne očekuju
Foto: Printscreen/Printscreen

Bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor je izjavio da će  mnoge države prestati da čuvaju svoje rezerve u Sjedinjenim Državama ako Zapad zapleni rusku imovinu.

„Slušajte, mi ćemo zapleniti 300 milijardi dolara imovine koja pripada Rusiji i onda ih nezakonito prebaciti u Ukrajinu, zločinačkom režimu Zelenskog. Samo stani i razmisli. Zamislite sebe na mestu Indije, Kine, Brazila, Saudijske Arabije. Vidite šta se dešava. Zašto biste, zaboga, držali svoja sredstva u američkim trezorima?“, postavio je pitanje pukovnik Mekgregor u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru.

On je upozorio da Vašington svojim delovanjem upada u džinovsku zamku i da će „države koje su imale udeo u američkim državnim obveznicama uskoro početi da ih se masovno oslobađaju“.

Nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra.

Približno 200 milijardi nalazi se u Evropskoj uniji, uglavnom na računima belgijskog „Euroklira“ , jednog od najvećih svetskih sistema za poravnanje i kliring. Krajem oktobra, „Euroklir“ je izvestio da je za devet meseci 2023. zaradio oko tri milijarde evra kamata od ulaganja u sankcionisanu rusku imovinu.

Kremlj je naveo da bi donošenje takvih odluka „bilo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“. Ministarstvo spoljnih poslova je zamrzavanje ruske imovine u Evropi nazvalo krađom, napominjući da Brisel cilja ne samo na sredstva privatnih lica, već i na državnu imovinu Rusije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
RISIJA

06.02.2024 18:11

Im taj zarobljeni novac treba naplatiti njihovim zivotima, da bude nauk svima.