DA LI HARI MOŽE DA ZAMENI ČARLSA? Ko je sve na spisku ako britanskog kralja slomi bolest
Foto: AP/Kirsty Wigglesworth (STF)

 To znači da će Čarls svakog jutra čitati sadržaj svoje "crvene kutije", odnosno da će se baviti papirologijom i eventualno imati tet-a-tet sastanke, dok će druge zvanične dužnosti morati da preuzme neko iz njegove porodice.

U ovom trenutku deluje da će kralj i dalje imati susrete sa premijerom Rišijem Sunakom svake sedmice i to lično, ukoliko lekari ne odrede drugačije.

Ipak, postoji ustavni mehanizam kada "šef države nije u mogućnosti da obavlja službene dužnosti", i u tom slučaju se mogu imenovati "državni savetnici" koji će zameniti monarha.

Trenutno to uključuje kraljicu Kamilu, princa Vilijama, kraljevsku princezu, odnosno kraljevu sestru Anu i njegovog brata princa Edvarda.

Princ Hari i vojvoda od Jorka, odnosno princ Endru, više se ne mogu pozivati jer su članovi kraljevske porodice "koji ne rade".

Šta ako kralj abdicira?

Kralj Čarls Treći je šef države od 8. septembra 2022, nakon smrti kraljice Elizabete Druge. Ako bi kralj Čarls abdicirao, tron bi prešao na sledećeg člana kraljevske porodice u liniji sukcesije.

Ako bi se povukao zbog lošeg zdravlja ili bilo kog drugog razloga, kruna bi prešla na sledećeg u redu - odnosno njegovog starijeg sina princa Vilijama, koji bi tad postao kralj. Vilijamov sin, princ Džordž zauzeo bi sledeće mesto u naslednom redu.

Kada je Elizabeta Druga umrla u septembru 2022. godine, svi oni ispod Čarlsa su se pomerili za jedno mesto u liniji nasledstva, sa Vilijamom, novim princom od Velsa, koji je sada prestolonaslednik.

Dr Bob Moris, počasni viši naučni saradnik u Ustavnoj jedinici UCL-a, ranije je objasnio da do abdikacije može da usred lošeg zdravlja svakog monarha. To bi se pokrenulo ako bi kralj postao fizički nesposoban zbog bolesti, što znači da više ne bi mogao da govori ili da se kreće.

U takvom slučaju, njegove dužnosti bi obavljali različiti članovi kraljevske porodice.

Poslednja abdikacija u Ujedinjenom kraljevstvu se dogodila 1936. Kralj Edvard Osmi povukao se sa svojih kraljevskih dužnosti da bi oženio Volis Simpson, američku glumicu i razvedenu ženu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading