Blokada farmeri
Foto: AP/Daniel Cole (STR)

Francuske vlasti morale su tim povodom da angažuju 15.000 policajaca kako bi sprečile ulazak traktorista u Pariz i druge gradove.

Poljoprivrednici su nezadovoljni smanjenim prihodima, ekološkim propisima, rastućom birokratijom i uvoznim proizvodima koji predstavljaju konkurenciju.

- Ne možemo jeftino da se bavimo poljoprivredom. Osnovno je da možemo da živimo od onoga čime trgujemo - rekao je jedan od farmera koji su složno odlučili da zaustave sve dok njihovi uslovi ne budu ispunjeni.

Danima unazad poljoprivrednici protestuju širom Evrope nezadovoljni uslovima u kojima trguju, a sve je počelo u Nemačkoj, kada je vlada donela odluku da ukine subvencije na gorivo farmerima, zbog čega su oni u kratkom roku izašli na ulici i napravili haos, ne pristajući na srednja rešenja.

Posle toga protesti poljoprivrednika buknuli su u Francuskoj, gde su demonstranti bili prilično kreativni u izražavanju svog nezadovoljstva, kao i u Italiji, Grčkoj, Holandiji, Belgiji i Irskoj.

Gorelo je čak i u srcu Evropske unije, Briselu, gde je policija morala da rasteruje demonstrante dimnim bombama i vodenim topovima, a haos koji je nastao bio je simboličan prikaz kraha Evrope nakon sankcija koje je uvela Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini, posle čega je bila prinuđena da se okrene američkim energentima koji su znatno skuplji, što ju je na kraju vuklo u sve veću inflaciju.

Energetska kriza je rešena na uštrb onih koji hrane EU, pa je samo bilo pitanje trenutka kada će kuka i motika na kraju ustati.

Protesti širom Starog kontinenta ne pokazuju znake usporavanja, a sledeće nedelje najavljen je nastavak demonstracija u nekoliko zemalja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading