Oboren avion
Foto: AP/Vyacheslav Prokofyev (POOL)

- Da, stanovništvo Rumunije, kao i svo stanovništvo Evropske unije, Evrope, mora biti zabrinuto - rekao je u intervjuu Georgije Vlad, prvi čovek rumunske odbrane, prenosi Politiko.

- Ako (Putin) pobedi u Ukrajini, glavna meta će biti Republika Moldavija. Bićemo svedoci napetosti na Zapadnom Balkanu - dodao je rumunski general. "Više sam nego uveren da će politika predsednika Putina eskalirati u bliskoj budućnosti."

Vlad se založio za uvođenje dobrovoljne vojne obuke za muškarce i žene do 35 godina. General je naveo ukidanje obaveznog vojnog roka u Rumuniji kao razlog slabe spremnosti vojske.

On je takođe pozvao na zakonske reforme kako bi se Rumunija osnažila za odbranu od ruskih dronova. Krhotine jedne od bespilotnih letelica Rusije pale su u Rumuniju u septembru prošle godine, a bespilotna letelica nije mogla biti oborena jer rumunski zakon to ne dopušta, rekao je general. "Nismo imali borbene sisteme", dodao je.

Njegov poziv na akciju podseća na slična nedavna upozorenja drugih zapadnih vojnih i odbrambenih čelnika, uključujući zapovednika britanske vojske generala Patrika Sandersa. Prošle nedelje je pozvao britanske vlasti da "mobilišu naciju" kako bi se pripremile za mogući rat s Rusijom.

Nedavno je i nemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao da je ruski napad na NATO vojni savez "moguć za pet do osam godina". Holandski admiral Rob Bauer, visoki zvaničnik NATO-a, rekao je da se vojni blok suočava s "najopasnijom situacijom u svetu u poslednjim decenijama".

- Ruska Federacija je postala problem za svetski poredak, za demokratiju - rekao je Vlad. "Zapravo, to je ruski rat s demokratskim svetom. Ovo nije rat s Ukrajinom."

Moskva odbacuje zapadne optužbe. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije ove nedelje nazvao je tvrdnje da Rusija neće stati u Ukrajini "apsurdnim".

- NATO je instrument konfrontacije - rekao je porparol Kremlja Dmitrij Peskov, ponavljajući da Moskva vojne vežbe NATO pakta smatra pretnjom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading