bela kuća
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Verujemo da je napad u Jordanu planirala, finansirala i omogućila krovna grupa pod nazivom Islamski otpor u Iraku, koja uključuje više grupa uključujući Kata'ib Hezbolah - rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

Nije precizno pripisao krivicu Kata'ib Hezbolahu, rekavši da to nije jedina grupa odgovorna za prethodne napade na američke baze.

- Ovo svakako ima obeležja stvari koje radi Kata'ib Hezbolah. Atribucija s kojom je naša obaveštajna zajednica zadovoljna jeste da je to učinila krovna organizacija pod nazivom Islamski otpor u Iraku", rekao je Kirbi.

U napadu dronom ubijena su tri američka vojnika, a više od 30 vojnika je ranjeno. To je prvi put od početka rata u Gazi da su američke trupe pretrpele žrtve od neprijateljske vatre na Bliskom istoku.

Odgovornost za napad već je ranije preuzeo pomenuti Islamski otpor u Iraku, grupa militanata koju podržava Iran, a deluje u Iraku i Siriji.

Svi poginuli vojnici bili su narednici iz Džordžije, a Bajden je sinoć razgovarao s njihovim porodicama, a prisustvovaće i pogrebu u bazi Dover u petak.

Od preostalih povređenih vojnika, većina ih je otpuštena iz bolnice, dok je jedna osoba još uvek u kritičnom stanju.

Bajden je inače najavio osvetu i odgovor na ove napade, međutim, do sada nije precizirao kako i na koji način to planira da izvede.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading