nuklearno oružje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Popel Arseniy

On je predsednik stranke Rodina (Otadžbina) koja podržava ruskog predsednika Vladimira Putina.

Žuravljov je predložio da Moskva atomsko oružje razmesti na Kubu, u Venecuelu ili Nikaragvu, a to je poručio u kontekstu medijskih izvešataja da će SAD prvi put od 2008. razmestiti svoje nuklearno oružje u Veliku Britaniju.

Tokom proteklog vikenda je britanski Dejli telegraf objavio da će SAD u bazu Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) Lejkenhitu na istoku Engleske prebaciti bojeve glave koje su trostruko jače od onih koje je Amerika bacila na Hirošimu 1945. godine.

Kao glavni razlog za ovaj potez navedene su tenzije između NATO i Rusije.

Žuravljov je u objavi na društvenoj mreži Telegram napisao da Velika Britanija ima sopstveno nuklearno oružje i da su SAD već razmestile delove svog nuklearnog arsenala na teritoriju više evropskih zemalja.

- Zato nije verovatno da će dodatno razmeštanje nuklearnog oružja imati uticaj na vojno-političku okolinu - napisao je on i dodao da bi Rusija na to trebalo da reaguje premeštanjem svog nuklearnog oružja u "prijateljske zemlje poput Kube, Venecuele i Nikaragve".

Ove ruske pretnje posebno su kontroverzne zbog uspomena na Kubansku raketnu krizu iz 1962. kada su slični sovjetski planovi doveli svet na ivicu nuklearnog rata.

I tada je Sovjetski Savez isticao da reaguje na razmeštanje američkog nuklearnog oružja u Evropi.

Žuravljov je rekao da je snaga nuklearnog oružja generalno znatno porasla od te krize od pre 60 godina.

On je naglasio i da Rusija ima strateško vazduhoplovstvo i podmornice na više lokacija širom sveta koje nisu javno poznate.

- Imamo mnogo načina za reakciju na okruživanje SAD i NATO kojeg Vašington kontroliše - napisao je ruski političar.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je još prošle godine na medijske izveštaje o tomu da Amerika planira razmeštanje nuklearnog oružja na britanskoj teritoriji.

– Ako se taj potez ikada povuče, mi ćemo ga videti kao eskalaciju, kao korak prema eskalaciji koji bi stvari okrenuo u suprotnom pravcu od bavljenja važnom temom povlačenja svog nuklearnog oružja iz evropskih zemalja. U kontekstu tranzicije SAD i NATO prema otvorenom konfrontacionom smeru nanošenja "strateškog poraza" Rusiji, ta praksa i razvoj događaja teraju nas da povučemo protivmere koje su zamišljene kako bi pouzdano zaštitile bezbednosne interese naše zemlje i njezinih saveznika – rekla je tada Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading