Bombardovanje Gaze
Foto: EPA/EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Grupe se protive izraelskoj kampanji u Gazi, u kojoj je ubijeno više od 26.000, i smatraju da su SAD delimično odgovorne. Oni su napali američke trupe u regionu više od 150 puta od početka rata kao odgovor na Hamasov napad 7. oktobra u Izraelu u kojem je poginulo oko 1.200, prenosi "Informer".

Oko 2.500 američkih vojnika stacionirano je u Iraku i 900 u Siriji kako bi sprečili ponovno oživljavanje ISIS-a.

Evo vremenske linije velikih napada od tada:

OKT. 17

OKT. 19
Američke snage u Siriji oborile su dve bespilotne letelice koje su ih ciljale, što je dovelo do lakših povreda. Odvojeno, dronovi i rakete gađaju dve baze u kojima se nalaze američke snage u Iraku.

OKT. 26
Milicija koju podržava Iran lansirala je dron na vazdušnu bazu koja prodire u američku protivvazdušnu odbranu i srušila se na kasarne u kojima su smeštene američke trupe, ali nije uspela da detonira. Pripadnik službe zadobio je potres mozga od udarca.

 

 

NOV. 17
Američke trupe u Iraku i Siriji su napadnute tri puta; napad dronom u Siriji povredio je pripadnika službe koji se brzo vratio na dužnost, dok druga dva napada u Iraku nisu izazvala štetu ili povrede.

NOV. 23
Američke i međunarodne snage na severoistoku Sirije napadnute su dronovima i raketama četiri puta u 24 sata, ali nisu pretrpele žrtve i imaju samo manju štetu.

DEC. 25
Jednosmerni napad dronom u Iraku od strane militanata iranskih grupa ostavio je jednog američkog vojnika u kritičnom stanju i ranio još dvoje američkih pripadnika.

JAN. 9

Američki vazdušni udar na raketni bacač osujetio je napad na vazdušnu bazu u Iraku.

JAN. 20
Četiri američka osoblja zadobila su traumatske povrede mozga nakon što su milicije koje podržava Iran ispalile više balističkih projektila i raketa na vazdušnu bazu u Iraku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading