Gaza
Foto: AP/Markus Schreiber (STF)

Ako se zakon o državljanstvu promeni, što se planira za april 2024., moglo bi se dodati još 2.5 miliona nemačkih državljana islamske veroispovesti koji imaju pravo glasa.

Bild analizira da DAVA, koja služi da u Evropskom parlamentu sprovodi u delo Erdoganove želje, matematički ima glasački potencijal od pet miliona glasova.

Kako se navodi u saopštenju, oni zahtevaju da se „ljudima sa stranim korenima u potpunosti ostvare prava“.

- Prilikom potrage za stanovima, pri konkurisanju za posao, ali i u mnogim svakodnevnim situacijama kao što je susret sa vlastima i policijom, ovi ljudi nisu prihvaćeni kao punopravni članovi evropskog društva, kažu u partiji DAVA navodeći da oni žele da se bore protiv siromaštva kojoj su izložena deca i za socijalne beneficije za stare. Pozivaju na „pragmatičnu izbegličku politiku bez ideologije,“ što u prevodu znači otvorene granice.

CDU-ov stručnjak za unutrašnje poslove Kristof de Vris ovde vidi jasnu strategiju.

- Žele da prikažu muslimane kao žrtve rasističkog većinskog društva i ponašaju se kao predstavnici njihovih interesa. Savezna vlada ne bi smela „ni pod kojim okolnostima olako da prihvati kandidaturu stranke. Verujem da je važno da naši bezbednosni organi pomno prate sve aktivnosti ove stranke i njene veze sa turskom vladom i intervenišu ako turska vlada izvrši direktan uticaj, savetuje de Vris.

Lista kandidata za evropske izbore mora biti dostavljena do 18. marta. Tamo ne postoji cenzus od 5 ili 3 odsto, ali sa potencijalnom biračkom bazom od 5 miliona ljudi, DAVA bi mogla postići rezultat od oko 10 posto čak i na saveznim izborima.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading