DANAS SEDNICA SOBRANJA Na dnevnom redu izbor prelazne vlade Severne Makedonije
Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Sobranja Jovan Mitreski je sednicu zakazao pošto je u subotu mandatar Talat Džaferi (DUI) dostavio program rada i sastav prelazne vlade u kojoj će najveća opoziciona partija VMRO DPMNE imati dva ministra i tri dopunska zamenika ministra.

Za mandatara prelazne vlade Džaferija je predložila najveća stranka vladajuće kolicije SDSM dosadašnjeg premijera Dimitra Kovačevskog, kojoj, po Zakonu o Vladi, pripada to mesto.

U programu vlade Džaferi navodi da će vrhunski prioritet biti uspešno organizovanje slobodnih, fer i demokratskih izbora prvog kruga predsedničkih 24. aprila i drugog kruga predsedničkih i poslaničkih 8. maja, zatim nastavak svih procesa koji proističu iz započetih pristupnih pregovora sa EU i ubrzane evropske integracije.

Prvi zamenik premijera će, po najavama, biti vicepremiier za evropske poslove Bojan Maričić (SDSM), umesto Artana Grubija (DUI), koji ostaje ministar za politički sistem i odnose među zajednicama.

Lider opzicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je ponovio da poslanici njegove partije neće glasati za tehničku vladu Talata Džaferija, iako je dostavila predloge za tehničke ministre.

U Severnoj Makedoniji se 100 dana pred parlmentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj najveća opoziciona partija dobija dva ministra – za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku, i tri dopunska zamenika ministara – za finansije, za poljoprivredu i za informaciono društvo i administraciju.

Parlamentarni izbori će biti 8. maja, u sredu, zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora.

Prvi krug za izbor predsednika Severne Makedonije biće održan u sredu 24. aprila.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading