Širenje pandemije
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Juče je, vozeći, voditelj jutarnje radio emisije upozorio na novi virus koji se brzo širi i izaziva veliku zabrinutost Svetske zdravstvene organizacije zbog sledeće pandemije, tvrdeći da bi pandemija zvana bolest IKS mogla biti još smrtonosnija - poručio je dr.

U poređenju sa mnogim radio voditeljima, ova osoba je dobro obrazovana, informisana i sadržajno iznosi svoje stavove tokom jutarnjih razgovora, istakao je dr Rana, a prema njegovim rečima, situacija je izazvala zabrinutost među visokoškolskom zajednicom, uključujući mnoge medicinske stručnjake koji su ga kontaktirali.

Šta je bolest "Iks"? Koliko je opasan ovaj novi virus? Koliko se brzo širi? Zašto je SZO zabrinuta zbog toga?

- Dozvolite mi da razbijem vaše iluzije, ovo nije stvarna bolest, već hipotetičko ime dato budućem patogenu koji bi mogao da izazove pandemiju. Iako je nemoguće tačno odrediti koji će patogen izazvati sledeću pandemiju, važno je biti spreman - istakao je on.

U današnjem svetu, „obrazovani i informisani“ ljudi se često oslanjaju na čitanje naslova i njihovo deljenje putem društvenih medija, što može izazvati paniku bez stvarnog razumevanja situacije.

Doktor se priseća sličnih situacija u prošlosti, uključujući kampanju „Pripremnost 101: zombi apokalipsa“ koju je pokrenuo dr Ali S Khan da ohrabri ljude da se pripreme za pandemiju.

- Iako je ovo bilo edukativno štivo, pravi cilj je bio da se stavi lice na spremnost za sledeću pandemiju. Uspešno je podstakao ljude da govore o potrebi da se pripreme za pandemiju. Ali kao i danas, mnogi su se fokusirali samo na naslov i nisu razumeli, niti čitali šta je cilj ili šta se tamo uči - poručio je on.

Navodi da je poznato da će se sledeća pandemija desiti u nekom trenutku, a postoji mogućnost istovremenog suočavnja sa više patogena koji izazivaju pandemije. Upozoravam da bi sledeći patogen, poznat kao bolest "Oks" mogao biti smrtonosniji nego Kovid - istakao je on.

Ove projekcije nisu proizvoljne, već su zasnovane na porastu stanovništva, povećanju globalne povezanosti, klimatskim izazovima i drugim društvenim faktorima, koji dovode svet do tačke preokreta.

Uprkos više od sedam miliona smrtnih slučajeva i gubicima od triliona dolara, svet još uvek ne shvata ozbiljno neophodnost pripreme za sledeću pandemiju.

U takvoj situaciji, stručnjaci za javno zdravlje pokušavaju da zadrže pažnju političara na ovom ključnom pitanju.

Zika virus, ističe dr Asghar, jasno je povezan sa mikrocefalijom u detinjstvu i ozbiljnim neurološkim komplikacijama kod odraslih, kao što je Gijen-Bareov sindrom. Dugotrajni kovid ima brojne neurološke komplikacije, uključujući maglu mozga, anksioznost i depresiju.

Problemi mentalnog zdravlja nakon Kovid-19 se još proučavaju, a neke studije ukazuju na povećanu upotrebu alkohola i droga kod mnogih pacijenata.

- Pitanje nije koji će patogen pokrenuti sledeću pandemiju, već je pravi problem što se naše vlade još uvek ne spremaju da nas zaštite. Oni će potrošiti milijarde dolara na oružje, ali ni centa da vas zaštite od sledećeg patogena. Sada bi trebalo da počnemo da razgovaramo i da pitamo naše političke lidere šta su njihovi planovi za sledeću pandemiju. Ova 2024. je globalna izborna godina i ako to pitanje počnemo da postavljamo svim liderima, možda ćemo nešto promeniti - zaključio je dr Rana Javad Asghar.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading