Rusija
Foto: AP/Gavriil Grigorov (POOL)

- Život, jedinstvo i sloga generacije pobednika biće uvek veliki moralni primer za nas u borbi za suverenitet, za slobodu, za našu Otadžbinu, biće dobar primer i u radu, i u boju - rekao je lider Rusije.

Porinuće kobilice nuklearnog ledolomca "Lenjingrad" je veliki i značajan događaj, ocenio je on.

- Novi moćni ledolomac biće još jedna počast sećanju na besmrtni podvig stanovnika Lenjingrada, hrabrosti i nepokolebljivosti volje branilaca, stanovnika grada, koji se nisu pokorili, sve su izdržali i satrli naciste - istakao je ruski predsednik.

Podsetio je da Rusija sutra obeležava sveti i poseban datum u istoriji severne prestonice i cele zemlje – 80. godišnjicu potpunog oslobođenja Lenjingrada od neprijateljske nacističke blokade.

Putin je objasnio da novi ruski ledolomac će po završetku izgradnje raditi na trasama Severnog morskog puta i učestvovaće u najvažnijim programima za razvoj i proučavanje Arktika, obezbeđivaće isporuku tereta, građevinskog materijala, goriva u složenim, nepristupačnim arktičkim regionima.

- Rusija danas ima jedinstvenu i najveću flotu ledolomaca na svetu. I to je naša ogromna konkurentska prednost - naglasio je on.

Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti da širi arktičku flotu i postavlja sebi nove, ambiciozne ciljeve, s obzirom da mnogi ruski regioni, poput Čukotke, Jamala, Tajmira, Jakutije i drugi arktički regioni "čekaju" na ruske ledolomce.

- U bliskoj budućnosti ledolomac Lenjingrad čuvati stražu u Arktiku i, siguran sam, da će sa ponosom nositi svoje slavno ime i dugo godina raditi na dobrobit cele Rusije - poručio je Putin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading