ilon mask
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Naše zapažanje je generalno da su kineske automobilske kompanije najkonkurentnije na svetu - rekao je Mask u sredu tokom konferencije o "Teslinoj" zaradi, odgovarajući na pitanje da li vidi bilo kakvu priliku za partnerstvo sa kineskim proizvođačima.

On smatra da će kineski proizvođači ostvariti značajan uspeh van matične zemlje, ali da stopa uspeha zavisi od ograničenja koja će biti uvedena na prodaju kineskih automobila, budući da bi inače "slistili" svoje strane konkurente.

- Oni su izuzetno dobri - rekao je Mask, ali dodaje da "Tesla" ne vidi "očiglednu priliku za partnerstvo" osim deljenja svoje mreže za punjenje, i licenciranja tehnologije za samostalnu vožnju, odnosno "bilo čega što može pomoći u pospešivanju revolucije održive energije".

"Tesla" je na svojoj koži osetio konkurentnost kineskih automobila krajem prošle godine, kada ga je u broju prodatih automobila pretekao kineski "BID", koji je prodao 944.779 (hibridnih i električnih) vozila, u odnosu na "Teslinih" 526.409 (električnih), prenosi portal "Nikei Azija".

Uprkos rivalstvu sa "BID-om", "Tesla" i dalje smatra kinesku kompaniju za važnog dobavljača baterija.

- Veoma smo zahvalni našim dobavljačima - istakao je Mask, navodeći "Panasonik", "KATL", "LG" i "BID", i dodavši da "Tesla" namerava da poveća porudžbine od navedenih dobavljača u tekućoj godini.

U međuvremenu, "Teslinim" automobilima je u Kini ograničen ulazak na više lokacija od državnog značaja zbog zabrinutosti o njihovoj bezbednosti, a usred eskalacije tenzija između Pekinga i Vašingtona, napominje ovaj medij.

"Tesla" je usred pojačane konkurencije i neizvesnosti politike ovog meseca ponovo snizio cene u Kini, nakon što je isto učinio u više navrata prošle godine. Smanjenje cene dodatno dovodi u pitanje profitabilnost Maskove kompanije, pošto je u sredu prijavila drugi uzastopni pad zarade.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading