PANAOTOVIĆ: U strahu od bivšeg režima Monstat neće objaviti rezultate popisa o identitetskim pitanjima
Printscreen

Piše: Bojan Panaotović 

Na danas najavljenoj konferenciji za novinare Monstata koju mnogi građani s nestrpljenjem očekuju biće saopšteno mnogo toga, ali ne i rezultati popisa o takozvanim identitetskim pitanjima to jest o nacionalnosti, veroispovesti i jeziku. Postavlja se logično i racionalno pitanje, ako su svi podaci utvrđeni, definisani i jasni, zbog čega se neki danas saopštavaju a neki će ostati prećutani odnosno sakriveni od građana i očiju javnosti.

Nije li bilo racionalnije i prema društvu i prema građanima korektno, ili ne saopštavati ništa dok se ne smogne hrabrost za suočavanje sa istinom i stvarnošću ili saopštiti danas sve što javnost zanima. Nevolja leži u tome što rezultati popisa kada je reč o tzv. identitetskim pitanjima nikako ne idu na ruku bivšem režimu, naročito kada je reč o rezultatima vezanim za jezik kojim građani govore, te je vrh Monstata pod različitim vidovima formalnih i neformalnih pritisaka odlučio da kupi nešto dodatnog vremena kako bi se u periodu koji sledi eventualno voda mogla zamutiti ili deo javnosti za koju rečeni rezultati neće biti prijatni, pripremi za takav ishod.

Nakon decenije i kusur intenzivnog društveno-političkog inženjeringa i izrazite srbofobne politike koja je vođena, zaista nije lako suočiti se sa faktom da je u odnosu na prošli popis broj građana koji se izjašnjavaju kao Srbi porastao za preko 7%, a da srpskim jezikom govori više od polovine građana Crne Gore. Stranke pobednice od 30. avgusta morale bi, nezavisno od ideološke profilacije, da učine sve da se spreče eventualne manipulacije i da javnost ne sazna istinu o podacima utvrđenim nakon što su svi zahtevi opozicije o kontroli prihvaćeni!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading