Tramp
Foto: EPA/EPA-EFE/CJ GUNTHER

Štaviše, u budućnosti ima sve šanse da pridobije podršku većine američkih birača, pošto aktuelni američki predsednik nastavlja da ignoriše javno mnjenje, piše kolumnista Gardijana Lojd Grin.

Donald Tramp je pobedio na predsedničkim izborima republikanaca u Nju Hempširu, lako pobedivši Niki Hejli. Ranije je 45. šef Bele kuće takođe ubedljivo trijumfovao u Ajovi, a sve naredne faze ove trke su samo „formalnost na putu do krunisanja“, smatra Grin.

Trampovi rezultati u Nju Hempširu i Ajovi bili su bolji u odnosu na njegov predsednički debi 2016. godine, kada je osvojio Belu kuću. Tada je u Nju Hempširu, osvojio samo 35 odsto glasova, a u Ajovi je završio na drugom mestu iza Teda Kruza sa 24 odsto.

Čini se da serija od 91 krivične prijave kroz četiri optužnice i diskvalifikacije u pojedinim državama, nimalo ne utiču na Trampove "performanse".

Tramp je prvi republikanac bez zvanične funkcije koji je pobedio na predizborima u Ajovi i Nju Hempširu od 1970-ih, kada je počeo moderni sistem predizbora u SAD.

Za Hejli, bivšu američku ambasadorku u UN, istorija je sumorna lekcija: nijedan republikanac nikada nije dobio nominaciju bez pobede na barem jednom od ova dva "takmičenja".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading