Putin
Foto: Alo/Ilustracija

- U 19. i 20. veku Rusija je posedovala značajan deo obale Nice - primetio je on.

Krušelnicki je naglasio da se ne radi samo o vilama, dvorcima i susednim zemljišnim parcelama, već i o šumskim lovištima i proizvodnim objektima, prenosi "Informer".

Pored toga, dodao je, brojni računi koje su otvorili stanovnici Ruske imperije se nalaze u zapadnim bankama. Istovremeno, prema istoričaru, najveći deo imovine su posedovale osobe koje su pripadale carskoj porodici.

Putin je prošle nedelje potpisao ukaz o izdvajanju sredstava za pravnu zaštitu stranih nekretnina Ruske Federacije, bivšeg Ruskog carstva i SSSR- a u inostranstvu.

Putinovim dekretom dodeljuju se ogromna finansijska sredstva za sprovođenje potrage za imovinom u inostranstvu i, naravno, podsticanje procedure za upis vlasničkih prava Rusije nad tom imovinom.

Dakle, Putin, kako pišu ruski, ali i zapadni mediji, naložio veliku potragu za imovinom, te je naredio zvaničnicima da pronađu rusku imovinu koja je nekada pripadala bivšem ruskom carstvu ili je bila u vlasništvu Sovjetskog Saveza.

Uredba ruskog predsednika objavljena je kasno uveče prošlog četvrtka, očigledno u tom terminu da bi se izbeglo interesovanje javnosti. Njom je dodeljen ogroman novac državnom birou za sprovođenje potrage za imovinom u inostranstvu i osiguranje upisa vlasničkih prava Rusije nad tom imovinom. U dokumentu se ne navodi koliko je novca izdvojeno za ovu operaciju niti se precizira kakva se imovina traži, prenosi Blumberg. Međutim, kao što sve procuri, procurio je i podatak da je reč o velikom novcu, mnogostruko većem od onog kojim je pomenuti biro dosad raspolagao.

Državna instanca kojoj je dodeljen ovaj zadatak i novac zvanično nosi ime Odeljenje za stranu imovinu administrativnog direktorata predsednika Ruske Federacije. Nezavisni izvori kažu, međutim, da je u njoj sabrano mnogo iskusnih obaveštajaca, pa je jasno koliko je ovaj zadatak važan Vladimiru Putinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading