Kembridž
Foto: Alo/Profimedia

Slike su proslavljale mecene koledža početkom 16. veka, javio je BBC.

- Ovo je veoma uzbudljivo i neobično otkriće – rekla je Kristina Faradej, istoričarka umetnosti sa Kembridža.

Tri motiva sa krunama predstavljaju crvenu ružu Lankastera, rešetku i, najverovatnije, ljiljan. Nađeni su u prvoj sali, koja je najverovatnije napravljena još u 15. veku.

Koledž je uspostavljen kao Božja kuća 1437. pre nego što je premešten na aktuelnu lokaciju 1448. Tada je "ponovo osnovan" pod imenom Hristov koledž 1505, a pokrenula ga je Margaret Bofort, majka Henrija VII.

Rešetka je bila grb porodice Bofort.

 

 

Dr Faradej, koja je specijalizovana za kulturu iz vremena dinastije Tjudor, rekla je da „rad otkriva kako je koledž slavio svog mecenu u 16. veku“.

- Moćna i pobožna žena bila je zainteresovana za školstvo, pa je ostavila neizbrisiv trag na koledž.Slike su primer „brendiranja“ i van dvora. Henri VII nije imao čvrsto pravo na presto, pa je koristio vizuelne simbole da promoviše svoju vlast. Ovi motivi su povezani sa identitetom koledža i ovih dana, a primer su marketinga Tjudorovih, nečega što se često misli da je samo moderni fenomen. Izuzetno je neobično da su slike preživele – rekla je ona.

Slike su široke oko šest metara. Ispitivanje dokumenata pokazalo je da su slike bile vidljive do 1738. a onda su prekrivene.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading