izraelski premijer
Foto: EPA/EPA/DAN BALILTY / POOL

- Izražavamo snažno neslaganje sa premijerom. Dvodržavno rešenje je put napred - navodi se u kratkom saopštenju koje je objavila kancelarija kongresmena Džerija Nadlera iz Njujorka. 

Ova izjava - do koje dolazi usred sve većih poziva nekih jevrejskih članova Kongresa SAD na prekid vatre u Pojasu Gaze - pokazuje rastuće nestrpljenje među američkim demokratama prema Netanijahuu, dok se ratu ne vidi kraj, prenosi Jevrejska telegrafska agencija (JTA), sa sedištem u Njujorku.

Premijer, koji je na čelu koalicije sa nekim strankama krajnje desnice, otvoreno je odbacio nade američke administracije da će posleratni ishod biti rešenje sa dve države.

- Jasno stavljam do znanja da u svakom budućem predvidivom aranžmanu - sa sporazumom ili bez sporazuma - država Izrael mora imati bezbednosnu kontrolu nad čitavim područjem zapadno od Jordana. To je neophodan uslov, i sukobljava se sa idejom suvereniteta. Šta se tu može? - rekao je Natanijahu.

On dodao da je, takođe, opstruisao pokušaj SAD da primoraju Izrael "na stvarnost koja bi štetila bezbednosti Izraela".

- Izraelski premijer mora biti u stanju da kaže 'ne' čak ni našim najboljim prijateljima, da kaže 'ne' kada je potrebno i da kaže 'da' kada je to moguće -  rekao je Netanijahu.

Kako podseća JTA, on je 2018. predložio "državu-minus" za Palestince u kojoj bi Izrael zadržao vojno prisustvo širom Zapadne obale. Ista ideja se ogledala u planu za 2020. koji je predložio tadašnji američki predsednik Donald Tramp, po kojem bi Izrael zadržao bezbednosnu kontrolu nad teritorijom buduće palestinske države. Palestinsko rukovodstvo odlučno odbacuje tu ideju.

Netanjahu je podržavao ideju palestinske države u značajnom govoru 2009. godine, a zatim je odustao uoči izbora šest godina kasnije, dodaje JTA.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading