Australija
Foto: Alo/Profimedia

Delove Zapadne Australije zahvatio je ekstremni toplotni talas, koji je povećao rizik od požara.

Australijski Zavod za meteorologiju predviđa da će u pojedinim oblastima tokom vikenda temperature preći 40 stepeni Celzijusa, navodi Rojters, a prenosi Telegraf. 

U rudarskom gradu Paraburdu, u regiji Pilbara, oko 1.500 kilometara severno od glavnog grada Perta, za danas je prognozirana maksimalna temperatura od 47 stepeni Celzijusa, što je, prema podacima meteorologa, oko šest stepeni više u odnosu na prosečne maksimalne vrednosti temperature za januar.

Ipak, za danas najavljena temperatura u Paraburduu je za skoro 4 stepena niža od najviše ikada izmerene maksimalne temperature u Australiji od 50,7 stepeni Celzijusa, koliko je izmereno 13. januara 2022. godine na aerodromu Onslov u regiji Pilbara.

Zbog visokih temperatura meteorolozi upozoravaju na povećan rizik od izbijanja požara u toj asutralijskoj regiji.

Ovog meseca australijski vatrogasci su se već borli sa požarom u blizini Perta, koji je izbio usled visokih temperatura, a deo građana bio je primoran da se evakuiše.

Poslednje dve sezone požara u Australiji su umerene u poređenju sa "crnim letom" 2019-2020. godine, kada su u požarima koji su uništili područje veličine Turske, stradale 33 osobe, navodi Rojters.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading