PRVI TURČIN U SVEMIRU: U poruci iz kosmosa citiraoČUVENOG POLITIČARA
Foto: Shutterstock

Alper Gezeravci, ušao je u istoriju kao prvi astronaut iz Turske koji je poleteo u svemir a prva poruka koju je uputio iz kosmosa bila je čuvena rečenica osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka "Budućnost je na nebu".

- Bio je to sjajan osećaj počevši od kraja odbrojavanja, pa sve dovde. Zaista jedan sjajan osećaj koji sam tako dugo sanjao - poručio je Gezeravci u video poruci, prenela je Anadolija.

 Svemirska misija "Aksiom3" započela je putovanje prema MSS kasno u četvrtak, nakon što je uspešno lansirana iz NASA-inog svemirskog centra "Kenedi" u Floridi.

Raketa Falkon 9, koja nosi Spejseksovu kapsulu Džregon do MSS, lansirana je u 16.49 po američkom lokalnom vremenu u četvrtak, a očekuje se da će posada pristati na MSS u subotu ujutro.

Gezeravci i tri člana posade iz Španije, Italije i Švedske će izvesti više od 30 naučnih eksperimenata i demonstracija na MSS-u u sklopu misije Aksiom. Poletanje je prvobitno bilo planirano za 9. januar, ali je dva puta odlagano za 17. januar, a zatim za 18. januar.

Tanjug

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading