Predsednik Brazila
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub

Zapisi pokazuju da je Bolsonaro, koji se javno protivio vakcinaciji protiv Covid-19, primio dozu vakcine u javnom zdravstvenom centru u Sao Paulu u julu 2021.

Istraga je, međutim, zaključila da je bivši predsednik napustio grad prethodnog dana i da je napustio prestonicu tek tri dana kasnije, navodi se u saopštenju.

Medicinska sestra koja je navedena u evidenciji da je dala vakcinu Bolsonaru negirala je da je to učinila. Navedena serija vakcine takođe nije bila dostupna tog datuma, saopštila je kancelarija generalnog inspektora.

Registracija još dve doze vakcine koju je Bolsonaro trebalo da primi uklonjena je iz njegovog dosijea čak i pre početka istrage, dodaje se u izveštaju.

Prošlog maja, Bolsonarov dom u Braziliji pretresla je federalna policija u okviru istrage o vakcinama. Neki od njegovih pomagača su uhapšeni, a mobilni telefon mu je oduzet. Bolsonaro je ranije negirao da zna ili da je naredio da se lažne informacije ubace u njegovu evidenciju o vakcinaciji.

Tokom svog mandata, Bolsonaro je više puta umanjio važnost imunizacije i mera socijalnog distanciranja tokom pandemije. Često je izjavljivao da nije vakcinisan protiv te bolesti i da to neće učiniti.

Takođe je sumnjao u efikasnost vakcina i širio je strah od mogućih neželjenih efekata imunizacije, idući tako daleko da je vakcinu lažno povezivao sa razvojem side.

Bolsonaro je zaražen kovid-19 u julu 2020, skoro godinu dana pre nego što je u njegovom medicinskom kartonu zabeleženo da je vakcinisan po prvi put.

Index.hr

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading