Nevreme u Hrvatskoj
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

"Oprez: u petak sneg, olujni vetar, opasni uslovi za saobraćaj! Snežni pokrivač u gorju veći od 30 cm, mećava, nanosi. Duž obale ujutro naglo orkanska bura", stoji u upozorenju MUP-a. Poruke su došle i na engleskom i na nemačkom jeziku.

"U petak od ranog jutra u Primorsko-goranskoj, zapadnom i jugozapadnom delu Karlovačke i Ličko-senjskoj županiji sneg, olujan vetar, mećava, a u višim predelima snežni pokrivač veći od 30 cm. Duž obale ujutro naglo će duvati orkanska bura. Opasni uslovi u saobraćaju", stoji u poruci.

DHMZ najavio naglu promenu vremena

Za danas je najavljeno neuobičajeno toplo vreme s temperaturama između 12 i 17 stepeni Celzijusa. Ali, onda stiže promena koja donosi naglo zahlađenje. Nova promena vremena započela je padom atmosferskog pritiska vazduha. Na svim stanicama DHMZ-a beleži se postepen pad koji će se nastaviti do danas poslepodne, objavio je DHMZ u posebnom saopštenju.

Duboki ciklon s Atlantskog okeana premeštaće će se narednih dana preko zapadne Evrope ka srednjoj i istočnoj, a na svojoj južnoj strani će povlačiti topao vazduh s juga prema alpskom i dinarskom području, što će dodatno podržavati razmjrno jaka zapadna i jugozapadna visinska vazdušna struja.

Iznadprosečno toplo pa pad temperature

Sa severa će se spuštati hladan vazduh na stražnjoj strani spomenute ciklone. Hladni front prelaziće preko Hrvatske u prvom delu petka uz osetan pad temperature vazduha i naglu promenu smera vetra, stvarajući plitki ciklon u zavetrini Alpa, koja će se u južnom Jadranu zadržati do subote, podržavajući velike razlike u pritisku vazduha duž obale i naročito između obale i unutrašnjosti.

Kad će stići u Srbiju?

- U noći ka petku prvo nad zapadnim i severozapadnim, a u toku petka i nad većim delom regiona prodor hladnog fronta uz konkretnije padavine, okretanje vetra na pojačan do jak severozapadni smer i naglo zahlađenje tako da će u petak pre podne na severu i severozapadu, a do kraja dana u petak nad većim delom regiona kiša i u nižim predelima preći u sneg.

Na samom jugoistoku Srbije i jugu Hercegovine kao i nad južnim Jadranom zahlađenje stiže tek u petak posle podne. U petak bi se maksimumi trebali kretati od oko 0 na severu i severozapadu do oko +8 na jugoistoku regiona - najavio je meteorolog Marko Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading