lider bošnjačke stranke
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen/ EPP

Razlog je što, kako je ranije saopštila predsednica ovog parlamentarnog tela, Simonida Kordić, sudija tog suda Milorad Gogić 27. maja stiče uslove za odlazak u penziju.

Podsećamo, Ustavni sud je konačno kompletiran 22. novembra, izborom sudije Faruka Resulbegovića, a Gogić je za predsednika izabran 27. decembra.

Njega sada čini sedam sudija, koje je Skupština izabrala na mandat od 12 godina. Tako su osim Gogića i Resulbegovića, aktuelne sudije: Snežana Armenko, Momirka Tešić, Dragana Đuranović, Desanka Lopičić i Budimir Šćepanović.

Zato će Bošnjačka stranka (BS) sada tražiti od skupštinske većine otvaranje dijaloga o tome da za sudiju Ustavnog suda bude izabran pripadnik bošnjačkog naroda.

To je juče „Vijestima” rekao portparol BS-a, Adel Omeragić.

On je poručio da se ne smije dozvoliti da se „ponovi situacija da Bošnjaci, kao treći narod po brojnosti, ne budu zastupljeni u tom sudu”.

Iz tog razloga je pozvao odbor da, prilikom utvrđivanja liste kandidata za poziciju u Ustavnom sudu, vodi računa o ustavnoj i zakonskoj obavezi „da i među sudijama treba biti ispoštovana nacionalna zastupljenost manje brojnih naroda”.

Ono što je problematično u ovom naumu BS-a jeste što bi ova stranka, pošto-poto, da preko leđa Srba u Crnoj Gori ugura Bošnjaka u Ustavni sud. Odnosno, da predstavnika drugog naroda po brojnosti u Ustavnom sudu zamijeni predstavnikom trećeg naroda po brojnosti.

Ipak, naši sugrađani Bošnjaci bi trebali znati da je to vreme, gde su Srbi uprkos brojnosti bili poslednji i gde su u svakoj instituciji bili na nivou statističke greške ili ih nije ni bilo, daleko iza nas.

Umesto sudije Milorada Gogića, koji je Srbin, za novog sudiju Ustavnog suda može biti izabran samo Srbin da bi zastupljenost bila, koliko-toliko, ravnopravna. Jer nije logično da Bošnjak bude izabran umesto Srbina, pa da Srba opet nema više u Ustavnom sudu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading