Ruska policija
Foto: EPA/EPA

Estonska bezbednosna služba saopštila je da je pokrenula istragu protiv Vjačeslava Morozova, ruskog državljanina i profesora međunarodne politike na Univerzitetu u Tartuu, zbog njegove navodne umešanosti u obaveštajne aktivnosti koje su imale za cilj da naruše nacionalnu bezbednost Estonije, prenosi AP. Vlada je saopštila da ''s obzirom da se preduzimaju procedure da se potvrdi optužba'', ne može biti objavljeno više detalja.

''Ovaj slučaj je poslednji u nizu od više od dvadeset prethodnih i ilustruje želju ruskih obaveštajnih službi da se infiltriraju u različite oblasti estonskog života, uključujući naučni sektor'', poručilo je načelnik bezbednosne službe Margo Paloson i dodao da je Rusija veoma zainteresovana za bezbednosnu situaciju u Estoniji.

On je rekao da je Morozov redovno odlazio na sastanke u svojoj zemlji sa ruskim rukovodiocima. Univerzitet u Tartuu je najveći i najstariji u Estoniji, osnovan 1632, a Morozov je sa univerzitetom sarađivao od 2010, da bi od 2016. do 2023, do hapšenja, radio kao profesor međunarodne političke teorije.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading