"EVROPA IMA TRI DO PET GODINA..." Premijer najavio rat sa Rusijom
Tanjug/Ap

Evropa ima rok od tri do pet godina da se pripremi za to da će Rusija predstavljati ozbiljnu pretnju za istočno krilo NATO-a, izjavila je u intervjuu britanskom listu „Tajms“ premijerka Estonije Kaja Kalas.

„Po procenama naše obaveštajne službe, to će se dogoditi za tri-pet godina, a to će u velikoj meri zavisiti od toga koliko ćemo uspeti da sačuvamo jedinstvo naše pozicije u vezi sa Ukrajinom“, rekla je političarka.

Kako objašnjava list, reč je o tome koliko brzo će se NATO snage moći da pripreme da se suprotstave ponovo ojačanim ruskim snagama. U svojim izjavama, piše u članku, Kalas se poziva na izveštaj Odeljenja za spoljnu obaveštajnu službu Estonije.

Prognoza se zasniva na scenariju u kojem će biti postignut sporazum o prekidu vatre u sukobu u Ukrajini. Kako piše „Tajms“, u Talinu veruju da bi se u tom slučaju Estonija, kao i dve susedne baltičke države, našla u „najranjivijoj poziciji NATO-a“.

„Sa stanovišta država Baltika, Rusija i dalje ima dovoljno snaga da izvrši realan vojni pritisak u našem regionu“, rekla je Kalas.

Prošle godine, zvanični predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući reči Kalasove da je Rusija navodno kriva za proširenje NATO-a, izjavila je da „ne mitski agresor“, već „natocentrični režimi“ predstavljaju pravu pretnju za države Baltika.

„Diplomata je takođe dodala da je ‘život pored agresora upravo poput istorije Rusije’, koju su, kako kaže, sa Zapada ‘konstantno napadali’.“

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading