Bajden i Netanjahu
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Dvojica lidera nisu razgovarala od 23. decembra, kada je Bajden bezuspešno pokušao da privoli izraelskog premijera da oslobodi poreske prihode Palestinske uprave (PA). Ova sredstva su od vitalnog značaja za funkcionisanje vlade Zapadne obale i, iako je izraelsko Ministarstvo odbrane navodno upozorilo da će zadržavanje tih sredstava dovesti do nasilja i nemira, Netanjahu nije želeo da popusti.

- Situacija je loša i mi smo zaglavljeni. Predsednikovo strpljenje je na izmaku - rekao je neimenovani američki zvaničnik za "Aksios".

- Svaki put Netanjahu pokazuje prst Bajdenu - rekao je demokratski senator Kris Van Holen pojasnivši da Bajdenova administracija "moli Netanjahua da sarađuje, ali iznova dobija šamar".

Obezbeđivanje priliva sredstava za PA je prioritet za SAD jer je Stejt department predložio da Uprava zameni Hamas u upravljanju Gazom kada se izraelska vojna operacija u enklavi završi.

Međutim, izraelski premijer je bio neodređen kada je razgovarao o planovima za posleratnu Gazu, a američki zvaničnici su "frustrirani Netanjahuovom nespremnošću da ozbiljno razgovara" o budućnosti Gaze.

Njihovoj frustraciji doprinosi i njegovo odbijanje da dozvoli pristup više humanitarne pomoći u Gazi, kao i verovatnoća da Izrael neće ispuniti vremenski rok koji su nametnule SAD za prelazak na "fazu nižeg intenziteta" borbi sredinom januara.

Dok je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan prošlog meseca apelovao na Netanjahua da se pridržava ovog vremenskog okvira, portparol Izraelskih odbrambenih snaga rekao je da su njegove snage spremne za "dugotrajne borbe", dok je sam Netanjahu poručio da Izrael neće stati dok ne postigne pobedu.

Tokom posete Izraelu odmah po početku sukoba, Bajden je obećao da će SAD podržavati Izrael dokle god postoje. Međutim, Bajden je pred reizborom u novembru, a njegova podrška Izraelu izazvala je razdor unutar njegove Demokratske stranke. Nekoliko njegovih zvaničnika podnelo je ostavke u znak protesta, više demokratskih poslanika osudilo je akcije Izraela u Gazi kao "genocid", a propalestinski levičari ometali su Bajdenove govore.

Militanti Hamasa pokrenuli su iznenadni napad na Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi. Izraelske snage su odgovorile izvođenjem vazdušnih napada na Gazu, nakon čega je mesec dana kasnije usledio kopneni upad u palestinsku enklavu. Operacija je u toku i odnela je živote skoro 24.000 Palestinaca, od kojih su više od dve trećine žene i deca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading